Siriza - novi udar na naftu i evro | Ekonomist

Siriza – novi udar na naftu i evro

Njujork/London — Terminske cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon što je grčka ljevičarska partija Siriza odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Ta pobjeda će, prema ocjenama analitičara, nanijeti novi udarac oslabljenom euru.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 57 centi na 45,49 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za martovsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 48 centi na 48,31 dolar, prenosi agencija Frans pres.

“Odmah po otvaranju robnih berzi, cijene nafte su pale. Vjerujemo da je na pad uticao ishod izbora u Grčkoj”, izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije “Filip fjučers”, Danijel Ang.

Pobjeda grčke ljevičarske partije Sirize, čija je politika protivljenja mjerama štednje izazvala bojazan od potencijalnog izlaska Grčke iz eurozone, uzrokovala je da evro padne na novi 11-godišnji minimum prema dolaru, što čini da nafta izražena u dolarima bude skuplja, smanjujući tako tražnju i vršeći novi pritisak na cijene nafte.

Siriza je, kako podsjeća francuska agencija, obećala pregovore o uslovima pomoći Grčkoj i najavila da će tražiti otpis velikog dijela duga od 240 milijardi eura. Lider Sirize Aleksis Cipras je u predizbornoj kampanji rekao i da će odbaciti mnoge reforme koje su tražili kreditori, uključujući smanjenje penzija i minimalnih zarada, kao i da će preispitati neke privatizacije i otpuštanja u javnom sektoru.

 Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top