Sirija pustila u opticaj nove novčanice - od sada se na 2,000 sirijskih funti nalazi predsjednik Bashar al-Assad | Ekonomist

Sirija pustila u opticaj nove novčanice – od sada se na 2,000 sirijskih funti nalazi predsjednik Bashar al-Assad

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad pojavio se po prvi put na novčanicima sirijske valute, sirijske funte – tačnije na novčanicama od 2,000 sirijskih funti koje su puštene u opticaj tokom jučerašnjeg dana.

Guverner sirijske centralne banke, Duraid Durgham, rekao je kako je riječ o novčanicama koje su štampane još prije nekoliko godina, ali nisu do sada puštene u opticaj zbog rata i drugih okolnosti kao što je nagla promjena kursa.

Iz centralne banke poručuju kako su novčanice puštene juče u optjecaj u Damasku i još nekoliko provincija.

Na prethodnim novčanicama mogle su se vidjeti samo slike istorijskih detalja ili pak slike Basharovog oca, pokojnog predsjednika Hafeza al-Assada.

Sirijska valuta naglo je potonula nakon izbijanja rata – odnos sirijske funte prema američkom dolaru početkom 2011. iznosio je 47 prema 1, a danas iznosi 517 prema 1.

Inflacija je takođe znatno porasla – najveća je bila 2013. godine kada je u jednom trenutku prešla 120%. Danas inflacija u Siriji iznosi oko 50%.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top