Singapur: Laboratorija za testiranje rješenja urbanih problema | Ekonomist

Singapur: Laboratorija za testiranje rješenja urbanih problema

Pomoću pametnih rješenja moći će se nadzirati količina utrošene energije, proizvodnja otpada i količina potrošene vode, čime će se riješiti krucijalni problemi grada.

Singapur, danas  jedna od najbogatijih i najprominentnijih zemalja u svijetu, uskoro bi zahvaljujući nastojanjima i ulaganjima mogao postati prvim potpuno pametnim gradom na svijetu. Prije nekoliko godina, tačnije tri, ta su nastojanja objedinjena u projekat nazvan Smart Nation. Kako piše portal Engadget, radi se o ambicioznom zahvatu transformacije grada, kvaliteta života građana i funkcionisanja gradskih vlasti nabolje i to u skladu s prednostima digitalnog doba.

Inače, mreža optičkih vlakana već se proteže čitavim zalivom, omogućavajući tako brz pristup internetu svakom domu i kancelariji. Uz to, na dvoje građana već dolaze tri pametna uređaja, pa je za Singapur došlo vrijeme za sljedeći veliki korak koji će ih dovesti do statusa zemlje pametnih tehnologija i inovacije.  Inicijativa Smart Nation Singapur bi mogla zapravo pretvoriti u živu laboratoriju ili neku vrstu igrališta za testiranje pametnih rješenja na urbanim problemima. Dio tog plana je postavljanje mreže senzora širom zaliva koji bi singapurskim službama trebalo da olakšaju rješavanje najvećih problema na ovom iznimno gusto naseljenom području. Kako sami kažu, singapurska vlada vjeruje kako će projekt Smart Nation ne samo poboljšati kvalitet života, stvoriti ekonomske nove prilike i izgraditi blisku zajednicu, već život u Singapuru promijeniti iz temel

Jeftinije i kvalitetnije liječenje

U kreiranju Smart Nationa pet je područja definisano kao ona od posebne važnosti kojima je nužno poboljšanje – prevoz, dom i okolina, povećanje produktivnosti poslovanja, zdravlje i briga o osobama starijeg životnog doba, te usluge javnog sektora. Što se tiče konkretnih primjera, primjenom Smart Nation rješenja nastalih u partnerstvu s privatnim kompanijama vlasti će moći da mjere i nadziru količinu utrošene energije, proizvodnju otpada te količine potrošene vode. To su krucijalni problemi s kojima se ovaj grad – država suočava jer svake godine, zbog nedostatka vlastitih izvora usljed povećane urbanizacije, uvoze još desetine milijardi galona vode iz susjedne Malezije. Takođe, kao i brojne druge razvijene zemlje, i Singapur je suočen sa sve starijim stanovništvom i troškovima njihovog liječenja.

Kada je u pitanju zdravstvena zaštita, Smart Nation je različitim inovativnim modelima liječenja i brige usmjeren na smanjenje i tog tereta.  U posljednje dvije godine testiran je kućni sistem brige za starije osobe, odnosno program koji koristi senzore na vratima i sobama za praćenje kretanja. Ako postoji nedostatak aktivnosti ili sistem otkrije neki drugi incident, njegovalac, bilo da je član porodice ili profesionalac, upozoren je istog časa. Zahvaljujući prikupljenim podacima, svaki će ljekar imati uvid u zdravstveno stanje i istoriju bolesti bilo kojeg pacijenta te će time uveliko biti olakšana komunikacija bilo koje zdravstvene ustanove i onih kojima njihova pomoć treba. Scientific America piše da i takvom okruženju nije teško zamisliti situaciju u kojoj se, recimo, osobe s pretrpljenim moždanim udarom oporavljaju u udobnosti svojih domova, gdje senzori utemeljeni na IoT tehnologijama (tzv. internetu stvari) prate vitalne znakove i upozoravaju administratore kada nešto otkriju.

Zaštita podataka

Govoreći o problemu prevoza i velikih gradskih gužvi, instalirani senzori će slati podatke s identifikovanih problematičnih područja te na osnovu istih formulirati jednostavna, efektna i ekonomski najisplativija rješenja. S obzirom na to da se u Singapuru planira postavljanje impresivnog broja senzora koji će generisati isto tako impresivnu količinu podataka pojavila se i zabrinutost oko zaštite istih. Međunarodni stručnjaci, s druge strane, vide veliku vrijednost takvog obima generisanih podataka jer se oni mogu integrirati sa tehnologijom i konačno izgraditi ekosistem za praćenje, na primjer, zdravlja.

S takvim bi se resursima, kažu, moglo predvidjeti i pratiti izbijanje epidemija gripa i drugih bolesti, pojašnjava Scientific America. Kod takvih je suprotnih stavova, dakle, nužno razviti visok nivo povjerenja, transparentnosti i otvorenosti, a singapurski su zvaničnici obećali da angažuju nezavisne sigurnosne konsultante za reviziju modela sistema Smart Nation. Time bi se osigurala privatnost informacija koje nisu adekvatne ili nužne za funkcionisanje grada. Još se jedan prateći trend razvija jednako ubrzano kao i koncept pametnog grada, a to su studijski programi i različiti obrazovni modeli usmjereni u područje cyber sigurnosti za koji se odlučuje sve veći broj mladih budućih stručnjaka.

Podsticanje inovacija

Osim toga, vlada se nada povratku i privlačenju naučnika iz područja tehnologije koji žive u inostranstvu natrag u Singapur kako bi zajedničkim snagama razvijali projekte unutar Smart Nationa. Vlada će uz sve navedeno, stoji na službenim stranicama inicijative i projekta Smart Nation, staviti na raspolaganje infrastrukturu, prilagoditi javne politike te sistemski raditi na podsticanju inovacija, dok će se istovremeno stvoriti i prostor za eksperimentisanje. Jedan od faktora koji će, naglašavaju analitički tekstovi posvećeni razvoju singapurskog koncepta pametnog grada, olakšati implementaciju nebrojenih modela unutar Smart Nationa jeste činjenica da je singapursko stanovništvo već relativno dobro obučeno u računarskim vještinama, i to mahom zbog obrazovnog sistema koji nudi obuku na svim nivoima u matematici, nauci i indženjeringu.

 

Izvor: Poslovni dnevnik
.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top