Singapur i dalje najskuplji grad na svijetu

Singapur je i dalje najskuplji grad na svijetu, po analizi istraživačke službe britanskog lista Economist.

Iza Singapura na listi najskupljih gradova su, kao i prošle godine, Pariz, Oslo, Cirih i Sidnej, saopštio je Economist Intelligence Unit.

Istraživanje je obuhvatilo 133 grada, i cijene više od 160 usluga i proizvoda, uključujući hranu, odjeću i komunalije, što je sve upoređeno s cijenama u Njujorku.

Osnovne životne namirnice u Singapuru su za 11 odsto skuplje nego u Njujorku, a po cijenama odjeće to je, zajedno sa Seulom, najskuplji grad na svijetu, jer je odjeća 50 odsto skuplja nego u Njujorku.

Previsoke cijene automobila i troškovi prevoza koji su tri puta veći nego u Njujorku takođe su neki od razloga koji Singapur čine najskupljim gradom.

Promjena deviznog kursa i pad cijene nafte uticali su na troškove života u nekoliko gradova, navodi se u izvještaju. Tako je zbog slabljenja valute u Venecueli Karakas, koji je prošle godine bio šesti na listi, pao za 124 mjesta i sada je jedno od najjeftinijih mjesta za život.

Među pet najjeftinijih gradova su tri indijska – Bangalor, Mumbaj i Čenaj.

Podaci prikupljeni ovim istraživanjem namijenjeni su iseljenicima i poslovnim putnicima za izračunavanje troškova života.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top