Sinema izabrana za prvu ženu sentora iz Arizone | Ekonomist

Sinema izabrana za prvu ženu sentora iz Arizone

Kirsten Sinema nova je senatorka američke savezne države Arizona i prva žena koja je izabrana na tu dužnost. Ona je porazila republikansku rivalku Martu Mekseli sa skoro dva procentna poena razlike, a Mekseli joj je čestitala preko Tvitera. Sinema je proglašena pobjednicom šest dana poslije izbora, prenosi Glas Amerike. Demokratska stranka osvojila je još jedno mjesto u američkom Senatu SAD pošto je prebrojavanje glasova u Arizoni trajalo skoro sedam dana.

– Arizona je odbacila nešto što je postalo suviše učestalo u našoj zemlji, prozivanje, vrijeđanje, sitne, lične uvrede, političare koji govore ili rade sve samo da bi bili izabrani. To je opasno i to nas unižava kao zemlju. Ali Arizona je pokazala da postoji bolji put naprijed – rekla je ona.

Sinema je odala poštu preminulom Džonu Mekejnu, koji je predstavljao Arizonu u Senatu od 1987. godine do svoje smrti u avgustu, navodeći da je on bio svijetli primjer kako nacionalni interesi treba da budu iznad stranačkih. Kirsten Sinema će postati prva senatorka iz Arizone kada preuzme mjesto koje je ostalo upražnjeno penzionisanjem republikanskog senatora Džefa Flejka.

Trka u Arizoni je bila jedna od dvije senatske trke čiji je rezultat još bio nepoznat poslije kongresnih izbora prošlog utorka. Republikanci će i dalje zadržati kontrolu nad Senatom, ali demokrate su osvojile većinu u Predstavničkom domu i obećale da će pokrenuti istrage uperene protiv predsjednika Donalda Trampa i njegove administracije.

Pažnja je sada usmjerena na Floridu, gdje je u toku ponovljeno brojanje glasova u trakama za Senat i guvernera. Predsjednik Donald Tramp se žalio da je novo brojanje glasova izborna prevara demokrata i da treba da se prekine. Glasovi se ponovo broje i u trci za guvernera Džordžije, dok još nije poznat ni rezultat nekoliko tijesnih izbora za mjesta u Predstavničkom domu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top