Sindikati u Folksvagenu, BMW-u, Bošu i Simensu za veća prava radnika | Ekonomist

Sindikati u Folksvagenu, BMW-u, Bošu i Simensu za veća prava radnika

Dok Njemačka privreda radi punom parom, radnici i poslovni svijet prate borbu tamošnjeg sindikata metalaca koji zbog ekonomskog rasta zahtijeva veće plate.

Borbu predvodi moćni IG Metall sindikat, koji predstavlja oko 3,9 miliona radnika koji rade u, za Njemačku ključnim metalskoj i elektrotehničkoj industriji.

Pregovori su u toku. Sindikat traži povećanje plate od šest posto i pravo da radnici pređu sa 35-satne na 28-satnu radnu nedjelju na dvije godine, u nekim slučajevima uz ograničeno smanjenje plate.

Nakon što su ovog mjeseca mobilisali više od 600.000 radnika za niz kratkih „štrajkova upozorenja“, između ostalih u Folksvagenu“, „BMW-u, Bošu i Simensu vođe sindikata su se vratile za pregovarački sto zbog odlučujuće runde pregovora sa šefovima kompanija.

IG Metall je zaprijetio da će, ukoliko ne bude napretka u pregovorima, organizovati 24-časovni štrajk, a nisu isključili ni mogućnost da će organizovati svoj prvi vremenski neograničen štrajk od 2003.

„Spremni smo na sve,“ kaže Jerg Hofman, vođa sindikata IG Metall.

Dok tenzije rastu, ovu borbu pažljivo posmatraju i na domaćem terenu i u inostranstvu.

Najveća prepreka u pregovorima je insistiranje IG Metall-a da poslodavci nadoknađuju plate radnicima koji odluče da skrate svoje radno vrijeme, kao što su smjenski radnici sa niskim zaradama ili oni koji brinu o djeci ili bolesnim članovima porodice.

Poslodavci su ove zahtjeve okarakterisali kao prevelike, čak i kao diskriminišuće prema radnicima koji već rade sa smanjenim radnim vremenom bez dodatne naknade. Do sada su ponudili samo povećanje plata od dva odsto.

Međutim, sindikat, koji je devedesetih bio od presudnog značaja za uspješnu borbu za 35-časovnu radnu nedjelju, kaže da se bori za bolji radno-životni balans i insistira da njemačke kompanije to mogu priuštiti, jer knjige narudžbina su pune, a nezaposlenost je rekordno niska.

Uticajni IG Metall već je inspirisao i druge sindikate da pokažu zube.

Sindikat javnih službi DBB je rekao da će zahtevati „značajno“ povećanje plate kada sljedećeg mjeseca budu pregovarali sa vladom, a žele i smanjenje radne nedjelje sa 41 na 39 sati za skoro milion javnih službenika, koliko ih u Njemačkoj ima.

„U prethodnim pregovorima smo se suzdržavali. To sada neće biti slučaj,“ rekao je Urlih Silberbah, vođa DBB-a.

Sindikat će otkriti svoje zahtjeve sedmog februara. pROŠ, zahtevali su povećanje plate od pet odsto.

Najveći sindikat uslužnog sektora u Njemačkoj Verdi je u međuvremenu zatražio šestoprocentno povećanje zarada za 130.000 radnika Njemačke pošte.

„Period umjeravanja zarada“ koji je ključno uticao na njemačku konkurentnost se „završio“, reklo je „veće mudraca“ vodećih ekonomskih stručnjaka u Njemačkoj u svom najnovijem izvještaju i dodalo da je to trend koji se ubrzavao zajedno sa privredom.

Borba za veće plate u ekonomski najmoćnijoj državi Evrope je dobra vijest za Evropsku centralnu banku, koja više plate vidi kao ključnu alatku za povećavanje tvrdoglavo niske inflacije.

Uprkos snažnom ekonomskom oporavku, inflacija u eurozoni ostaje daleko iza cilja banke od tik ispod dva posto, zbog čega stimulativne mjere iz vremena krize ostaju na snazi.

Zahtjevi sindikata će vjerovatno obradovati i one kojima se ne sviđaju ogromni njemački viškovi u budžetu i trgovinskoj razmjeni. Oni vjeruju da će, ukoliko njemački građani budu imali veću potrošačku moć, to podstaći potrošnju i potražnju za uvozom, što bi indirektno koristilo drugim državama.

„Brži rast plata u Njemačkoj, gde privreda funkcioniše iznad kapaciteta, pomogao bi i drugim evropskim zemljama jer bi doprinio rastu inflacije u eurozoni,“ napisala je na svom blogu Kristin Lagard, generalna direktorka MMF-a.

Njemačka vlada se uglavnom ne oglašava na temu rasta plata jer su konzervativci kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrate lijevog centra zaglavljeni u mučnim pregovorima o formiranju koalicione vlade.

Ali Berlin će uskoro morati da kaže svoje.

Ministar unutrašnjih poslova Tomas De Mazier 26. februara ući u pregovore sa sindikatom javnih službi DBB i suočiti se sa njihovim zahtjevima za većim platama. A državna blagajna u Berlinu je punija nego ikad.


 

Izvor: AFP, BIZLife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top