Sindikat zaposleni u naftnoj industriji zabrinut | Ekonomist

Sindikat zaposleni u naftnoj industriji zabrinut

Sindikati koji zastupaju radnike iz naftnih, gasnih i rudarskih sektora širom sveta zabrinuti su za budućnost zaposlenih u tim oblastima.

Zabrinutost dolazi sa vremenom u kome se svijet okreće od fosilnih goriva i fokusira na ekološki prihvatljivije opcije, izjavila je danas generalna sekretarka Međunarodne konfederacije sindikata Šaran Burou. Vlade i kompanije moraju da osiguraju da globalni pokret borbe sa klimatskim promjenama bude pravedan prema svima na koje će uticati, uključujući zaposlene u proizvodnji fosilnih goriva, navela je Burou u intervjuu za Rojters.

“Do sada nije bilo mnogo napora da se obezbijedi pravedna tranzicija sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, što izaziva zabrinutost među radnicima u ‘prljavim’ energetskim sektorima. Ako vlade i industrije ne budu imale viziju da pokrenu dijalog i pruže ljudima sigurnost, vidjećemo nemire, strah i protivljenje među ljudima širom svijeta”, rekla je ona.

Ranije ovog mjeseca, lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) obećali su da će razviti dugoročnu strategiju ograničenja emisije štetnih gasova i odustati od upotrebe fosilnih goriva do kraja vijeka, kao i transformisati energetske sektore na obnovljivu energiju do 2050.

Cilj Organizacije ujedinjenih nacija (UN) je da ograniči globalno zagrijavanje na dva stepena Celzijusova ili manje u odnosu na prosječnu globalnu temperaturu tokom predindustrijskog doba.

Burou upozorava da bi nedostatak planiranja mogao da dovede do gubitka radnih mjesta za dio ljudi, dok se planira “zelena” budućnost za druge, budući da će desetine biliona dolara biti uložene u infrastrukturu i čistu energiju u narednim decenijama.

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju procjenjuje da je u toj oblasti, ne računajući hidroenergiju, direktno i indirektno prošle godine bilo zaposleno 7,7 miliona ljudi, 18 odsto više nego prethodne godine.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top