Sindikat RTCG: Hoćemo novi kolektivni ugovor

Predstavnici Sindikata zaposlenih Radio-televizije Crne Gore zatražili su danas od menadžmenta ove kuće da u roku od 15 dana bude potpisan kolektivni ugovor, kako bi se na taj način definisale obaveze i prava radnika, ali i utvrdio koeficijent zarada zaposlenih u RTCG-u.

Na konferenciji za novinare ispred zgrade RTCG-a, članovi Sindikata saopštili su da je kolektivni ugovor već bio pripremljen, ali da je jednostrano promijenjen, na štetu zaposlenih.

Jadranka Drobnjak, predsjednica Sindikata zaposlenih RTCG, koji broji 260 članova, kazala je da se pregovori o kolektivnom ugovoru vode već tri godine.

– Taj dokument definiše prava i obaveze radnika, ali i koeficijent složenosti poslova, koji određuje visinu plata radnika. U protekle godine smo imali tri generalna direktora, tako da se sada završavaju pregovori sa generalnim direktorom Božidarom Šundićem. U oktobru 2018. godine, u toku pregovora došli smo do krajnje tačke, jer direktor je tada rekao da više neće da razgovara sa nama o kolektivnom ugovoru i da je do tada usaglašeni kolektivni ugovor njegova usaglašena verzija. On je tada odbio da nastavi dalje pregovore – kazala je Drobnjak.

Nakon toga, kako je istakla, Sindikat zaposlenih je organizovao Skupštinu zaspolenih, na kojoj je predstavljena verzija kolektivnog ugovora. Ona napominje da je sjednici prisustvovao i generalni direktor Šundić.

– Prezentovali smo kolektivni ugovor radnicima, koji je bio daleko od idealnog, ali je ipak omogućavao dostojanstvo i život zaposlenih u RTCG. S obzirom da je finansijska situacija javnog servisa usaglašena sa kolektivnim ugovorom, očekivali smo da će redovna procedura, kako Ministarstva finansija, tako i Ministarstva kulture brzo proći i da će nam biti vraćena na potpisivanje. Međutim, nakon četiri mjeseca čekanja, generalni direktor nam je ponudio na potpisivanje jednostrano izmijenjeni ugovor. Naime, u njemu su umanjeni koeficijenti koji određuju visinu plate i radnici se osjećaju i prevareno i ugroženo – istakla je Drobnjak.

Ona je poručila da je takav odnos prema zaposlenima neprihvatljiv.

– Mi zahtijevamo da se u roku od 15 potpiše usaglašeni kolektivni ugovor, koji je direktor lično prezentovao u oktobru na Skupštini – istakla je Drobnjak.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top