Simulacija ECB-a: Amerika će biti najveća gubitnica globalnog trgovinskog rata | Ekonomist

Simulacija ECB-a: Amerika će biti najveća gubitnica globalnog trgovinskog rata

Sjedinjene države mogle bi najviše izgubiti pokrenu li trgovinski rat s ostalim zemljama, dok bi Kina bila na određenom dobitku nakon odgovora protivmjerama, pokazala je simulacija Evropske centralne banke (ECB).

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da su trgovinski ratovi “dobri i lako ih je dobiti” u ovogodišnjem martu kad je započeo spor s Kinom, nakon čega su uslijedile odluke američke vlade o carinama na uvoz čelika, aluminijuma i niza kineskih proizvoda, podsjeća Reuters.

U ECB-ovom istraživanju simulirana je situacija u kojoj SAD uvodi 10-postotnu carinu na sav uvoz, a američki trgovinski partneri odgovaraju istom mjerom. Takva simulacija pokazala je da bi SAD podnio najveći teret smanjene trgovine i narušenog potrošačkog i povjerenja investitora.

“Rezultati procjena sugerišu da bi se pozicija SAD-a kao neto izvoznika značajno pogoršala”, objavio je ECB u istraživanju.

“U tom modelu, američke kompanije takođe manje investiraju i manje zapošljavaju, što povećava negativni efekat”, dodaju u istraživanju objavljenom u srijedu.

ECB procjenjuje da bi realna ekonomska aktivnost u SAD-u mogla biti niža za više od dva posto samo u prvoj godini, u odnosu na scenario koji se temelji na raspoloživim pokazateljima, a globalna trgovina bi se mogla smanjiti i do tri posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će američki BDP ove godine porasti za 2,9 posto, a iduće za 2,7 posto, podsjeća Reuters.

S druge strane, Kina bi dobila time što bi više izvozila u treće zemlje u kojima se američki proizvodi carine, premda bi takav blagi dobitak bio privremen i dijelom poništen negativnim efektom na povjerenje.

U ECB-ovoj simulaciji korišten je čisti teoretski model koji ne odgovara stvarnim trgovinskim uslovima.

SAD je uveo carine na uvoz roba iz Kine u vrijednosti 200 milijardi dolara, koje su stupile na snagu u ponedjeljak. Kina je smjesta odgovorila carinom na uvoz 60 milijardi dolara vrijednih američkih roba, podsjeća Reuters.

Američki predsjednik nametnuo je carine na uvoz aluminijuma iz Evrope i zaprijetio carinama na uvoz evropskih automobila. Te su carine privremeno obustavljene dok dvije strane pregovaraju o smanjenju trgovinskih barijera.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top