Simon Sinek: Kada kažemo ljudima da rade posao, dobijamo radnike. Kada vjerujemo ljudima da će posao biti završen, dobijamo lidere | Ekonomist

Simon Sinek: Kada kažemo ljudima da rade posao, dobijamo radnike. Kada vjerujemo ljudima da će posao biti završen, dobijamo lidere

Simon Sinek, britansko-američki autor, motivacioni govornik i marketinški konsultant, objavio je post na LinkedInu koji je privukao dosta pažnje. BIZLife prenosi post u cjelosti:

„Da bismo postali lideri, moramo da pređemo određeni put. Neki kroz to prođu brzo. Neki sporije. A neki, na žalost, nikada ni ne prođu taj put.

Kada smo mladi, naš jedini posao jeste da budemo dobri na poslu. Kada smo mladi, naše kompanije omogućiće nam da prođemo kroz mnoge treninge – kako da koristimo softver, kako da prodamo nešto, kako da napravimo prezentaciju – tako ćemo biti dobri u poslu. Neki čak idu i dalje na školovanje kako bi bili još bolji na svom poslu – računovođe i inženjeri, na primjer. I, ako smo dobri u svom poslu, kompanija će nas unaprijediti. Ako smo zaista dobri u poslu, bićemo unapređeni do pozicije gde postajemo odgovorni za ljude koji rade posao koji smo mi nekada radili. Ali, malo kompanija nas uči kako to da radimo. Malo kompanija nas uči kako da budemo lideri, da rukovodimo. To je kao staviti nekog za mašinu, i tražiti rezultate a ne pokazati mu kako mašina uopšte radi.

Zato imamo menadžere a ne lidere u kompanijama. Zato što osoba koja je unaprijeđena zna kako da radi posao bolje nego što mi radimo… zato su i unapređeni. Naravno, oni će nam reći kako bi „trebalo“ da radimo. Oni nas ispravljaju, upravljaju nama, jer ih niko nije naučio kako da nas vode.

Ovo je jedna od najtežih lekcija koju treba da naučimo kada nas unaprijede na rukovodeću poziciju – da nismo više odgovorni za posao, već smo odgovorni za ljude koji rade posao. Ne postoji izvršni direktor na planeti koji je odgovoran za klijente. Izvršni direktor je odgovoran za ljude koji su odgovorni za klijente. Shvatite to kako treba i svi će biti na dobitku – zaposleni i klijenti.

Rukovodstvo je težak posao. Nije teško obaviti posao – težak je posao naučiti da nešto ostavite. To je težak posao obuke ljudi, učenja ljudi, vjerovanja u ljude i vjerovanja ljudima. Liderstvo je ljudska aktivnost. I, za razliku od posla, liderstvo ostaje iznad svega što se desilo u toku radnog dana.“

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top