Shell se širi | Ekonomist

Shell se širi

Ukoliko dođe do realizacije kupovine britanske kompanije, tržišna vrijednost Shella će porasti na 296 milijardi dolara.

Jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija Shell, saopštila je da je s upravom britanske naftno-istraživačke kompanije BG Group dogovorila njenu kupovinu, javlja Anadolija.

Shell je za kupovinu BG Groupe ponudio blizu 47 milijardi funti (oko 70 milijardi dolara).

Ukoliko dođe do realizacije kupovine BG Groupa, tržišna vrijednost Shella će porasti na 296 milijardi dolara, a to bi bila rekordna kupovina na energetskom tržištu u ovoj godini.

“Ovo je veoma bitna kupovina, jer bi kompanija Shell mogla svojim dioničarima da predstavi širi asortiman ponude. Tako bi se za sve dioničare u svijetu promjenljivih cijena nafte formirala još jača i konkurentnija firma”, izjavio je direktor kompanije Shell Jorma Ollila.

Menadžer Shella Ben Van Beurden, kazao je  da bi kupovina BG Groupe bila krajnje pozitivna i da odgovara njihovoj strategiji i poslovanju u industriji. On je dodao kako će kupovina BG Groupe i ujedinjenje ove dvije kompanije biti dodatak koji će omogućiti finansijski rast Shella na naftnom tržištu.

Menadžer BG Groupe Helge Lung smatra da je ova ponuda Shella privlačna dioničarima BG Groupe i da imaju dobru poslovnu strategiju. “Stručnost, istraživački i drugi resursi kompanije BG Group će biti ujedinjeni sa snagom, finansijskom moći i stručnošću Shella”, izjavio je Lund.

BG Group je osnovana u Velikoj Britaniji 1997. godine i treća je najveća kompanija koja se bavi energentima u Velikoj Britaniji. Kompanija posluje u 24 različite zemlje i ima 5.200 zaposlenih.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top