Servis mVisa uskoro dostupan u 10 zemalja | Ekonomist

Servis mVisa uskoro dostupan u 10 zemalja

Kompanija Visa najavila je uskoro dostupnost mVisa servisa na QR kodu, trgovcima i korisnicima u Egiptu, Gani, Indoneziji, Kazahstanu, Nigeriji, Pakistanu i Vijetnamu, uz dosadašnju dostupnost u Indiji, Keniji i Ruandi.

“Mobilno rješenje mVisa omogućava finansijskim institucijama, trgovacima i potrošačima bezbjedno i jednostavno elektronsko poslovanje, čime se na tržištima u razvoju ubrzava prelazak sa gotovinskih na elektronska plaćanja”, saopšteno je Ekonomistu u ovoj kompaniji.

mVisa prevazilazi probleme koje trgovci imaju sa infrastrukturom, omogućavajući potrošačima da koriste svoj mobilni telefona kako bi obavili bezgotovinsko plaćanje, platili račune ili poslali novac prijateljima i porodici.

Proces je veoma jednostavan i obavlja se putem sigurnog povezivanja Visa debitne, kredite ili prepaid platne kartice korisnika sa mVisa aplikacijom. Aplikacija digitalizuje osnovni račun i omogućava korisnicima da prenesu sredstva sa svog na račun prodavca, pouzdano i sigurno, skeniranjem QR koda.

“Korisnici stalno ističu koliko cene brzinu i jednostavnost upotrebe mVisa servisa”, rekao je senior potpredsjednik za digitalna tržišta u razvoju kompanije Visa Inc. Uttam Nayak.

“Mali trgovci, koji koriste mVisa servis prvi put, oduševljeni su brzinom i sigurnošću prihvatanja elektronska plaćanja bez dodatnog investiranja u POS infrastrukturu. Radujemo se širenju dostupnosti mVisa servisa i napredovanju digitalizacije plaćanja koja donosi operativno efikasna rješenja i brojne koristi  za trgovce, finansijske institucije i potrošače”, naglasio je Nayak.

Korist za trgovce koje donosi mVisa 

mVisa je inovativno rješenje koje omogućava trgovcima širom svijeta da prihvataju digitalna plaćanja kupaca. Fleksibilna priroda QR kodova i činjenica da trgovci ne moraju da investiraju u POS infrastrukturu, omogućila je kompaniji Visa i njenim partnerima da ponude inovativna i intiuitivna rešenja koji potrošaćima širom sveta omogućavaju bezbedna elektronska plaćanja roba i usluga .

Primjeri

  • Visa radi sa Tata Sky, vodećim indijskim provajderom finansijskih usluga, koji svoje usluge “isporučuje” na kućnu adresu korisnika. Naime, Tata Sky omogućva pretplatnicima da dopune svoj tekući račun skeniranjem QR koda svojim mobilnim telefonima i to  direktno sa svojih TV ekrana ili na mytatasky.com. Tata Sky korisnici mogu da poruče i plate svaku mjesečnu ili jednokratnu platnu uslugu onda kada im je ta usluga potrebna, bez odlaska u Tata Sky outlet kako bi obavili transakciju.
  • Mahanagar Gas Limited, snabdjevač gasa iz Mumbaja, izdaje korisnicima račune na kojima su odštampani mVisa QR kodovi. Korisnici jednostavno skeniraju QR kod sa svog računa, kao što bi uradili na kasi trgovca i obave transakciju u udobnosti svog doma.

mVisa API i SDK servis su dostupni na Visa Developer Platformi kako bi pojednostavili integraciju procesa i omogućili tradicionalnim i netradicionalnim igračima da pokrenu nova rješenja u oblasti plaćanja što jednostavnije.

Industrijski standardi

Interoperabilnost je u temelju poslovanja kompanije Visa i bio je pokretačka snaga više od 50 godina. mVisa radi na istoj osnovi, kako bi mVisa korisnik bilo koje banke mogao da obavi transakciju kod bilo kog mVisa trgovca.

Prednosti korišćenja ovog ekonomičnog rješenja bio je takođe razlog zašto Visa radi sa partnerima iz industrije kako bi predstavila BharatQR u februaru ove godine. BharatQR je prvo indijsko i svjetsko standardizovano rješenje u oblasti plaćanja korišćenjem QR koda.

Rješenje se zasniva na standardima mVisa servisa, a potrošači ne moraju da skeniraju različite QR kodove kod istog trgovca koji koristi različite platne mreže. Trgovac treba samo da prikaže jedan QR kod na izlogu radnje ili na mobilnoj aplikaciji banke. Osnova aplikacije za BharatQR može biti implementirana i u drugim zemljama kako bi se obezbjedila svjetski dostupna rješenja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top