Senat Španije o članu 155 u petak, u Kataloniji neizvjesnost | Ekonomist

Senat Španije o članu 155 u petak, u Kataloniji neizvjesnost

Situacija u Španiji, po pitanju Katalonije i dalje je neizvjesna. Neizvjesnost je produbljena još više aktiviranjem člana 155 španskog Ustava.

Naime, čuveni 155.član jasno predviđa da „ako se regionalna vlada ne pridržava obaveza iz Ustava ili drugih zakona Španije ili djeluje na način koji ozbiljno ugrožava interese Španije, nacionalna Vlada može zatražiti od Senata da glasa o sprovođenju mjera.“ Tako će u petak, gornji dom španskog parlamenta, Senat glasati za prijedlog vlade konzervativnog premijera Marijana Rahoja. Da bi Rahojev prijedlog dobio zeleno svijetlo mora dobiti apsolutnu većinu u Senatu, koji broji 265 poslanika. Ukoliko se potrebna većina izjasni pozitivno na prijedlog premijera Rahoja, to bi mu formalno omogućilo da njegova izvršna vlast preuzme kontrolu nad regionalnom vladom i da sam Rahoj raspiše izbore.

Miljana Mićović, doktorka političke komunikologije na Univerzitetu u Barseloni kaže da je ovo prvi put da se primjenjuje ovaj član Ustava koji nije zapravo precizno definisan.

– Mjere koje je predložio premijer Rahoj poslate su Senatu na razmatranje. Ne sumnja se da ih Senat neće odobriti jer vladajuća stranka u Senatu ima apsolutnu većinu. Što se tiče vremenskog perioda, premijer je najavio održavanje izbora u Kataloniji u roku od šest mjeseci, ali do toga može da dođe i ranije ukoliko se upostavi red i situacija vrati u normalu. Ukoliko se osvrnemo na same mjere, vidjećemo da će se iz Madrida upravljati na  budžet i finansije, medije, telekomunikacije, policiju, a sam parlament Katalonije moći će da radi i da pokreće inicijative, ali samo one koje su u skladu sa španskim Ustavom – ističe specijalno za Ekonomist doktorka Mićović i napominje da je katalonski lider Karlos Pudžemon pozvao predstavnike parlamenta da održe sjednicu ali se ne zna da li će na njoj proglasiti nezavinsot, ali da ono što se sada ne razmatra jeste raspisivanje izbora u Kataloniji.

Prema njenim riječima, u proteklim nedjeljama se moglo vidjeti da španske vlasti tvrde da je regionalna vlada organizovanjem referenduma izvršila državni udar.

– To su dvije nepomirljive opcije i teško je predvidjeti kako će se taj sukob završiti. Pudžemon i dalje traži posrednika na međunarodnom nivou, prije svega EU. Najviši predstavnici Evropske unije su zapravo stali na strani Španije i oni su poslali poruku da su na strani zakona i da se jedinstvo Španije i promjena granica ne može dovesti u pitanje – objašnjava doktorka Mićović u razgovoru za Ekonomist.

Premijer Marijano Rahoj danas je još jednom ponovio da je prioritet španske vlade ponovno uspostavljanje normalnosti i legaliteta u Kataloniji, te da je namjera centralne vlade da se uvođenjem direktne kontrole nad tom pokrajinom izbjegne dalja ekonomska šteta tom bogatom regionu.

Komentariši

Top