Sekulić: Pušten probni napon od CG do Italije | Ekonomist

Sekulić: Pušten probni napon od CG do Italije

Podmorski kabl koji spaja Italiju i Crnu Goru, dužine 433 kilometra, postavljen je sa svom pratećom infrastrukturom, kaže ministarka ekonomije Dragica Sekulić. U toku su testiranja, a komercijalna upotreba kabla očekuje se krajem godine.

– Kompletna infrastruktura vezana za puštanje u rad koja se nalazi u Crnoj Gori je izgrađena i izavršena. U toku su testiranja i mi očekujemo do kraja godine da će kabl biti pušten u komercijalni rad. Prije nekoliko dana imali smo baš puštanje napona od Crne Gore prema Italiji i prošlo je to veoma uspješno – kaže Sekulić za Prvu.

Projekat vrijedan oko milijardu eura ima višestruke benefite, kaže Sekulić. Podvodni kabl, kapaciteta hiljadu megavati učinice Crnu Goru energetskim čvorištem na Zapadnom Balkanu. Projektom se sa jedne strane tržište Balkana povezuje sa tržištem Evropske Unije, a ojačaće i prenosna mreža u Crnoj Gori.

– Često ponavljam da je kabl između Crne Gore i Italije u oblasti energetike autoput. To znači da sve ono sto se proizvede u Crnoj Gori imaće svoje sigurno tržište van Crne Gore, imaće perspektivu kompletne proizvodnje u Crnoj Gori i to će značiti benefite ne samo za državne već i privatne kompanije u Crnoj Gori – kaže Sekulić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top