Sekulić: Novim digitalnim rješenjima do boljih uslova života i rada | Ekonomist

Sekulić: Novim digitalnim rješenjima do boljih uslova života i rada

Pored kreiranja povoljnog investicionog ambijenta, programski i strateški ciljevi Vlade Crne Gore su stvaranje uslova za dinamičan razvoj mreža nove generacije i široka primjena informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u radu javne uprave, privrednim aktivnostima i društvu u cjelini, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.
Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, učestvovala na panelu predsjednika vlada šest država Zapadnog Balkana „Povezivanje WB6 u pan-evropsko digitalno tržište“, koji je organizovan u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana. Pored ministarke Sekulić, na panelu su učestvovali predsjednici vlada Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Ramuš Haradinaj, potpredsjednica Vlade Albanije Senida Mesi, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, a moderator panela bio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.
„Ulaganja u mreže i usluge novih generacija u Crnoj Gori, kojima se prvenstveno obezbjeđuje brzi pristup internetu putem fiksnih i bežičnih tehnologija, u posljednje dvije godine višestruko nadmašuju nivo investicija u prethodnim godinama. Ono što posebno raduje i ohrabruje je činjenica da je dinamičan razvoj mreža i usluga nove generacije planiran i u tekućoj godini“, kazala je Sekulić.
Da je tržište elektronskih komunikacija pravno i regulatorno dobro uređeno, kako je dodala, svjedoče i stalne investicije operatora, koje su u prethodne dvije godine iznosile oko 200 miliona eura.
Ona je navela da je u Studiji koja je prezentovana danas u Skoplju, a koja tretira uticaj digitalne transformacije na Zapadni Balkan, prikazano da je Crna Gora, prema stepenu digitalizacije, iznad prosjeka u regionu po svim značajnim parametrima – pokrivenost brzim širokopojasnim internetom, stepen korišćenja brzog širokpojasnog interneta, razvijenost infrastrukture, mobilna penetracija, efikasno korišćenje spektra itd.
Prema njenim riječima, digitalna era promijenila je način na koji komuniciramo, razmišljamo i učimo. Ona mijenja način na koji živimo i na koji poslujemo.
„Dobar primjer korišćenja mogućnosti koje digitalizacija pruža sa ciljem unapređenja poslovanja i svakodnevnog života jeste Klinički centar Crne Gore (KCCG) koji je uveliko započeo proces pružanja usluga elektronskim putem“, kazala je ministarka Sekulić.
„Preduslov za digitalnu transformaciju su jasno postavljeni strateški ciljevi koji moraju biti prioritet svake vlade modernog društva“, kazala je Sekulić i podsjetila da je sektor telekomunikacija i IKT-a u Bijeloj knjizi Savjeta stranih investitora Crne Gore prepoznat kao najpovoljniji u pogledu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u zemlji, što dodatno potvrđuje napore Vlade Crne Gore na tom polju, navode iz Ministarstva.
Na panelu je ocijenjeno da integracija zemalja Zapadnog Balkana sa panevropskim digitalnim tržištem zahtijeva harmonizovano regulatorno okruženje, unaprjeđenje širokopojasne infrastrukture i pristup digitalnim robama i uslugama, kao i digitalnu pismenost kako bi se iskoristio potencijal digitalne ekonomije.
Iz Ministarstva ekonomije su podsjetili da je prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana okupio predstavnike vlada iz regiona i zemalja članica Evropske unije koje učestvuju u Berlinskom procesu, predstavnike Evropske komisije, Savjeta za regionalnu saradnju, kao i predstavnike informatičke industrije i firmi koje se bave informacionim tehnologijama, akademsku zajednicu i mlade, sa ciljem ostvarivanja konkretnih rezultata u pogledu digitalne platforme za razmjenu ideja i predloga.
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top