Šefica YouTubea je žena koja je iznajmila svoju garažu Google-u 1998. | Ekonomist

Šefica YouTubea je žena koja je iznajmila svoju garažu Google-u 1998.

Susan Wojcicki danas je poznata kao CEO YouTube-a, no kada je Google bio još nebitno i nepoznato ime, svoje kancelrije je smjestio u garaži koju im je iznajmila Susan.

Google je danas drugačija priča. Počelo je veliko restrukturisanje kompanije kako bi se Google odvojio od ostalih projekata koje radi, a radi ih mnogo. Naravno, ovo je dobar potez, no isto tako vrlo kompleksan jer je Google kompanija sa preko 57.000 zaposlenih.

Godine 1998. kada su Larry Page i Sergey Brin osnovali Google, prve kancelarije su postavili u Susaninoj garaži u Menlo Parku, San Francisco. Godinu dana kasnije, Susan je postala prva marketing menadžerka, a na to mjesto stigla je iz Intela. U Googleu se bavila viralnim marketinškim programima kao i prvim Google doodleima, a djelomično je sudjelovala u razvoj Google Imagesa i Booksa.

Kasnije je postala starija predsjednica oglašavanja i trgovine te vodila AdWords, AdSense, DoubleClick i Analyticse. Upravo je ona zaslužna za razvoj AdSense platforme koja je Googleu postala drugi najveći izvor prihoda.

Isto tako, Susan je radila na Google Videu, te kasnije uvjerila upravu da kupe YouTube, u to vrijeme malu kompaniju koja se takmičila s Googleom, gdje je kasnije postala starija predsjednica i 2014. godine CEO.

Wojcicki mediji nazivaju “najvažnijom osobom u oglašavanju”, te “najvažnijeg Googlera za kojeg ćete ikad čuti.”

Izvor:zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top