Šef Epla tvrdi: Biramo Kineze jer su sposobniji | Ekonomist

Šef Epla tvrdi: Biramo Kineze jer su sposobniji

Epl bira kineske radnike jer su sposobniji, a ne jeftiniji, kaže šef kompanije i dodaje da bi ih plaćanje poreza u SAD koštalo 40% zarade.

Direktor Epla Tim Kuk u intervjuu za CBS odgovarao je na neka važna i neprijatna pitanja koja prate kompaniju.

Ovo su neki od najzanimljivijih odgovora Tima Kuka.

  1. O enkripciji i privatnosti

“Ne vjerujem da se privatnost mora prodati u zamjenu za nacionalnu bezbjednost”, rekao je Kuk koji takva tumačenja smatra banalizacijom problema. Potvrdio je da Epl sarađuje sa bezbjednosnim službama u borbi protiv terorizma ali stav o enkripciji nije promijenio.

Ako nam vlada da propisni nalog za specifične informacije, mi ćemo ih dati, jer moramo da radimo po zakonu “, rekao je Kuk .

Kad je reč o enkriptiranoj komunikaciji, nemamo šta da dodamo , nemamo pristup. Ako su poruke koje razmjenjujete preko iMessages enkriptirane, mi ne možemo do njih “. Kuk tvrdi da Epl neće dopustiti mogućnost pristupa enkriptirano podacima.

  1. O izbjegavanju poreza

Tvrdnje da Epl izbjegava plaćanje poreza Kuk je nazvao “totalnim političkim sr****” i ustvrdio da “iza tih tvrdnji nema istine”.

Epl je u posljednjem kvartalu 2015. imao 11.1 milijardu dolara profita, dvije trećine prometa napravio je van SAD i neki kongresmeni optužili su ga da koristi rupe u zakonu kako bi izbjegao plaćanje poreza u Americi. Kuk tvrdi da Epl ne vraća novac u SAD jer bi ih to koštalo 40 odsto zarade.

“Mislim da to nije razumno. Naši su porezi, Čarli (voditelj), skrojeni za industrijsko, a ne za digitalno doba. To je užasno za Ameriku. To je odavno trebalo srediti, odavno kasnimo s tim “, rekao je Kuk.

  1. O milion Eplovih radnika u Kini

Epl dosta često kritikuju da dobar dio svojih visokih profita može zahvaliti oslanjanju na jeftinu kinesku radnu snagu i jeftinu proizvodnju što znači i loše uslove u fabrikama u kojima se proizvode segmenti za Eplove uređaje.

Milion ljudi u Kini proizvodi za Epl i mnogi u SAD napadaju kompaniju da tako ugrožava američku stopu zaposlenosti.

“Kineski obrazovni sistem fokusiran je na specifične strukovne vještine”, objasnio je Kuk, “Nije stvar u platama, već u vještinama. Kina je strahovito fokusirana na proizvodnju “. Amerika je, tvrdi, zapustila stručno obrazovanje. “Da skupite sve proizvođače alata i boja u SAD, stali bi u sobu u kakvoj sada sjedimo. U Kini bi trebalo nekoliko fudbalskih igrališta “, rekao je Kuk.

  1. O Stivu Džobsu

“Epl još njegova kompanija”, rekao je Kuk. “Takva je rođena i još je tako”. Otkad je Stiv umro, o Eplu se govori da je izgubio autentičnost i opsesiju kvalitetom koji su odlikovali kompaniju u njegovo vrijeme. Kuk tvrdi da Epl još utelovljuje Džobsovu etiku.

“Nikad nigde na svijetu nisam sreo nikoga sličnog njemu”, rekao je. “Takvu nezaustavljivu silu koja stremi savršenstvu”, kaže Kuk.

IZVOR: TELEGRAM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top