Šef diplomatije Turske: Vjerujem da ćemo popraviti odnose sa Njemačkom | Ekonomist

Šef diplomatije Turske: Vjerujem da ćemo popraviti odnose sa Njemačkom

                         Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu smatra da će njegova država popraviti svoje odnose sa Njemačkom.

– Nema osnova za probleme između Njemačke i Turske. Ako vi napravite korak naprijed ka nama, mi ćemo napraviti dva prema vama – poručuje zvaničnom Berlinu ministar Čavušoglu.

On kaže da turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nikada nije tražio konfrontaciju sa Njemačkom, nego da je samo reagovao na napade.

– Sad se tu postavlja i pitanje zašto Turska ne bi postala uspješan član Evropske unije? Takođe, odnose Njemačke i Turske bilo bi pogrešno definisati preko pojedinaca – napominje šef turske diplomatije.

Podsjećanja radi, tenzije između dvije zemlje izazvane su brojnim pitanjima među kojima je pritvaranje nekoliko Njemaca u Turskoj  zbog optužbi u vezi sa terorizmom, u sjenci neuspjelog vojnog puča u toj državi.

Sa druge strane, Berlin je osudio ta hapšenja navodeći da nemaju osnovu. Jedan od uhapšenih njemačkih novinara, Denis Judžel, već naredne sedmice izlazi pred sud, a zamjenik ministra vanjskih poslova Njemačke Mihael Rot rekao je da Njemačka „ostaje spremna na razgovor, ali da ne može da ćuti dok su njeni građani nepravedno zatvoreni”.

Zbog spora između Ankare i Berlina, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je Turke u Njemačkoj, prije izbora u toj zemlji, pozvao da glasaju protiv glavnih partija. On je označio Hrišćansko-demokratsku uniju, Socijaldemokratsku partiju i Zelene kao “neprijatelje Turske”.


 

Izvor: Aljazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top