Sedamnaest željezaraca gubi posao | Ekonomist

Sedamnaest željezaraca gubi posao

Novom sistematizacijom koja je napravljena u nikšićkoj Željezari Tosčelik 17 stalno zaposlenih radnika ostaće bez posla.

„Imali smo sastanak sa direktorom. Na spisku se nalazi 17 radnika, uglavnom inženjera koji imaju po dvadesetak godina staža. Razlog otpuštanja je navodno loša situacija na tržištu. Nećemo pristati na to i nećemo dozvoliti da bilo koji radnik ostane bez posla“, poručio je predsjednik Sindikta Željezare Tosčelik, Pero Kadović.

Pomenuti radnici danas imaju zakazane razgovore sa poslovodstvom a Kadović je najavio da će se on i neko od radnika nakon tih razgovora obratiti novinarima.

U Željezari radi oko 320 radnika, od kojih je oko 100 ugovoraca, a početkom prošlog mjeseca predstavnici poslovodstva i Sindikata Tosčelika, nakon peticije koju su potpisali skoro svi radnici Čeličane, dogovorili su se da se radnicima povećaju startne zarade po 30 eura, što dođe oko 50 eura na platu.

Nikšićku Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine kupila turska korporacija Tosjali grupa, u okviru koje posluje Tosčelik za 15,1 milion eura. Tosčelik i nakon skoro šest godina radi bez ekološke saglasnosti i integrisane dozvole za rad.

Obećana su ulaganja od 35 miliona eura, oko 550 radnika, povećanje godišnje proizvodnje, a “dobili” su gubitke od skoro 33 miliona i novu sistematizaciju koja predviđa otpuštanje.


Izvor: Vijesti

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top