Sedam znakova izlaska iz recesije | Ekonomist

Sedam znakova izlaska iz recesije

Ekonomisti i političari nadmeću se ovih dana o procjeni rasta BDP-a, koji je i dalje skoro u cijeloj Evropi na nivou statističke greške. Pravog privrednog rasta neće biti bez rasta BDP-a, koliko je potrebno za otplatu dugova. Dotad statistički izlazak iz recesije može da bude samo kratkotrajni ‘triger’ za tmurnu situaciju koji mora da preraste u konkretnu akciju reformskih javnih radova. Izdvajamo sedam mikrosignala koji naznačavaju izlazak iz recesije.

1. Oglašavanje radnih mjesta

Broj oglasa za posao raste u odnosu na predhodnu godinu. Takav trend signalizira veću potražnju za radnom snagom, bez obzira na to je li riječ o sezonskim radnicima ili stalnom zaposlenju.

2. Veći proračuni za marketing

Prva stavka koju su sve kompanije srezale bili su oglašavanje i pretplate novina, ali kad marketinški proračuni lagano počnu da se oporavljaju, znači da je to pokušaj da se ostvari bolja prodaja.

3. Prodaja novih stanova

Prodaja stanova uopšte, a pogotovo novih, znači da građani imaju više povjerenja u budućnost.

4. Broj preduzeća

Veći broj otvorenih i aktivnih firmi sugeriše da se pokreću poslovne aktivnosti.

5. Novi izvori finansiranja

Izlazak  nefinansijski firmi na tržište kapitala utiče da se povećava likvidnost i neizloženost bankama. Takođe, ne manje važno, kamate po obveznici manje su nego u bankama.

6. Rast narudžbi i plaćanje faktura

Malim i srednjim preduzetnicima, zavisno o sektorima, raste broj narudžbi, ali ponajviše – izvoznih. Fakture se sve više plaćaju u roku, ali preduzetnici sami priznaju da biraju one kupce/dobavljače koji plaćaju u roku, dakle, firme s kojima su u poslovnom odnosu biraju se prema brzini naplate.

7. Prodaja dionica državnih firmi

Što god javnost mislila o najavljenoj prodaji dionica, ako država nastavi s prodajom dionica kompanija u svom vlasništvu na berzi, tržište će biti sve aktivnije, što znači da bi se dio zarađenog novca mogao preliti i u realni sektor.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top