Šest načina da vam tim bude stalno motivisan | Ekonomist

Šest načina da vam tim bude stalno motivisan

Zaposleni u Startup-u često su jednako motivisani za rad kao i sami vlasnici, željni su izazova, znanja i strastveni su u poslu. Ipak, njihova motivacija i dobra volja nisu vječni. Kada dođete u situaciju da vaš tim gubi motivaciju, postoji nekoliko načina da to spriječite ili preduhitrite.

Ponavljajte im svoju viziju

Stalno dijelite sa svojim timom vizije i ciljeva kompanije. Podsjetite ih na ono što ste do sada izgradili te šta još želite postići u budućnosti tako da i oni osjete vaše uzbuđenje. Kako vrijeme odmiče, većina poslodavaca prestaju da dijele viziju, i počnu da je zadržavaju za sebe. Nemojte upasti u ovu zamku! Stalno podsjećajte zaposlene na viziju, čak i onda kada se ona promijeni.

Ne zaboravite da jednakost usklađuje interese

Jednakost i pravednost mijenjaju razmišljanja zaposlenog. Taj osjećaj može biti intenzivni motivator u mnogim timovima. Na primjer, zaposleni će se drugačije osjećati ako kod njega probudite razmišljanje da on ne ide na posao, nego da je vlasnik.

Nikad ne stvarajte lažnu hitnost i pritisak fiktivnih rokova

Lažna hitnost ili izmišljeni rokovi loše se odražavaju na moral zaposlenih i jednostavan su način za gubitak povjerenja i vjerodostojnost koji ste dugo sticali. Dijeljeći viziju o napretku kompanije sa radnicima, potprudićete se da svi razumiju koliko je bitan dobar učinak, te stoga nema potrebe stvarati bespotrebni pritisak.

Prepoznajte snagu hrane

Pored mnogih motivatora, hrana je univezalan i ne toliko skup motivator. Nedjeljni ručak za tim je odličan način da se podigne radni elan kod zaposlenih. Osim toga, obezbijediti ručak u firmi je veoma produktivno, jer zaposleni, umjesto da odlaze i kupuju hranu, iskoristiće vrijeme ručka da se međusobno povežu. Uostalom,, dobar obrok spremiće radnike na učinkovitije obavljanje poslova.

Slavite poslovne uspjehe

Bilo da je riječ o velikom uspjehu, prekretnici ili novoj vještini koju ste razvili unutar tima, odajte im priznanje za to.

Planirajte neradne timske dane

To možete postići kolektivnim odlaskom u izlet, ili organizovanjem takmičenja u igranju video igri. Za koju god varijantu timskog dana da se odlučite, budite uvjereni da niste pogriješili jer je socijalno zbližavanje među radnicima izuzetno važno.

Izvor: entrepreneur.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top