SEAT „oživio“ legendarnog Fiću | Ekonomist

SEAT „oživio“ legendarnog Fiću

Španski proizvođač automobila Seat će na sajmu autmobila u Barseloni predstaviti model 600 BMS, modernu verziju legendarnog Fiće, koji ovog mjeseca slavi 60 godina.

Seat 600 je bio prvi španski narodni automobil, licencirana kopija Fiata 600, istog automobila na čijoj je osnovi nastao jugoslovenski narodni auto – Fićo.

S obzirom na to da su Seat 600 i Zastava 750, odnosno Fićo bili gotovo potpuno isti automobili, Seat ovim potezom na određen način budi i uspomene na najpopularniji narodni auto iz naših krajeva.

„Autić“ s mjestom za četvoro i dvoje vrata od samo 332 centimetra i 580 kilograma, pogonio je minijaturni motor od 633 kubika sa 19 konjskih snaga, dok su kasnije verzije dobile snažniji motor od 767 kubika i 22 konjske snage.

Zastava 750, odnosno Fićo, bila je napredniji i dugovečniji model od Seata 600. Pojavila se dvije godine ranije, 1955. godine, a na tržištu se zadržala punih 30 godina.

Do 1985. godine Fiat 600 se, osim u Španiji i Jugoslaviji, proizvodio i u Argentini, Austriji i Italiji. Ukupno je proizvedeno 2,7 miliona ovih automobila.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top