Sberbanka prodaje svoju filijalu u Ukrajini | Ekonomist

Sberbanka prodaje svoju filijalu u Ukrajini

Sberbank je najveća banka u Rusiji i vodeća globalna finansijska institucija koja posjeduje gotovo trećinu cjelokupne aktive ruskog bankarskog sektora i ključni je davalac kredita nacionalnoj ekonomiji. Osnivač i najveći akcionar banke je Centralna banka Rusije.

Sberbank, zbog sankcija ukrajinskih vlasti, prodaje svoju filijalu u Ukrajini . U saopštenju se navodi da je ova banka potpisala ugovor o prodaji sa konzorcijumom investitora u kojem se nalazi letonska Norvik banka i još jedno bjelorusko privatno udruženje.

Norvik je saopštio da je bjelorusko udruženje u vlasništvu Saida Gucerijeva, biznismena s britanskim pasošem čiji je otac ruski magnat Mihail Gucerijev.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je prije desetak dana ukaz o uvođenju sankcija bankama u ruskom vlasništvu. U saopštenju ukrajinskog predsjednika se navodi da ukaz treba da spriječi podružnice tri ruske finansijske institucije u Ukrajini da iznose novac u inostranstvo.

Ukazom su obuhvaćene dvije najveće ruske banke, Sberbank i VTB, kao i razvojna banka Vnešekonombank, sve tri u vlasništvu države. Sankcije ruskim bankama su uvedene i pošto su ukrajinski nacionalisti vandalizovali prostorije ruskih banaka u Kijevu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top