SB snizila procjenu rasta crnogorske ekonomije | Ekonomist

SB snizila procjenu rasta crnogorske ekonomije

Svjetska banka SB snizila je prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu 0,2 procentna poena na 2,8 odsto.

SB je ranije prognozirala rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda BDP u ovoj godini od tri odsto.

SB je u najnovijem januarskom izvještaju, u koji je agencija Mina-business imala uvid, povisila prognozu rasta crnogorske ekonomije BDP za prošlu godinu 0,9 procentnih poena na 4,2 odsto.

Ta međunarodna finansijska institucija je u junu prognozirala da će crnogorska ekonomija u prošloj godini porasti 3,3 odsto.

Prema najnovijim prognozama, crnogorska ekonomija bi u narednoj godini trebalo da poraste 2,5 odsto, sa ranije procijenjenih dva odsto, a u 2020. godini 2,1 odsto.

U najnovijim izgledima SB pod nazivom Široko utemeljen uzlet, no koliko dugo?, SB očekuje globalni ekonomskii rast od 3,1 odsto, što je blago ubrzanje u odnosu na prošlu godinu, za koju je procijenila da je završila sa stopom rasta od tri odsto.

Time je svoju raniju procjenu rasta globalne ekonomije za ovu godinu povećala 0,2 procentna poena.

SB u narednoj godini očekuje globalnu stopu rasta od tri odsto.

Iz SB su kazali da je ova godina na putu da bude prva od finansijske krize u kojoj bi globalna privreda trebalo da funkcioniše na ili blizu punog kapaciteta.

U izvještaju se navodi da će taj uzlet biti kratkoročan, pri čemu će poboljšanje životnog standarda i smanjivanje siromaštva dugoročno biti pod rizikom.

“Široko utemeljeni oporavak globalnog rasta ohrabruje i velika je prilika za investiranje u ljudski i fizički kapital. Ako se zakonodavci širom svijeta fokusiraju na te ključne investicije, mogu povećati produktivnost zemalja, ojačati učestvovanje radne snage i približiti se ciljevima ukidanja ekstremnog siromaštva i jačanja zajedničkog prosperiteta,” rekao je predsjednik SB, Jim Yong Kim.

Vlade bi, kako se navodi u izvještaju, trebalo da promovišu reforme za poboljšanje obrazovanja, zdravstvenih usluga i infrastrukture.

Za regiju Evrope i centralne Azije, ta međunarodna finansijska institucija podigla je procjenu rasta s prethodnih 2,7 odsto na 2,9 odsto u ovoj godini.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top