Saxo banka: sada je prilika za investicije u tržišta u razvoju | Ekonomist

Saxo banka: sada je prilika za investicije u tržišta u razvoju

Pad cijene nafte i drugih berzanskih roba stavlja brojne zemlje u razvoju pod veliki pritisak. Uprkos tome, Sakso Banka najveću nadu polaže upravo u zemlje u razvoju. Dok se rizici po globalni rast množe, trenutak kada će se u SAD povećati referentna kamatna stopa još uvijek visi kao sjenka nad ovim tržištima, a nestabilnost koju to izaziva i sama stvara mogućnosti za investiranje.

Zemlje u razvoju su pretrpjele štetu od najnovijeg sticaja nepovoljnih okolnosti indukovanih prekomjernim zaduženjem, nestalnim kursom američkog dolara i padom cijena berzanskih roba. Ipak, prema prognozi Sakso Banke za četvrti kvartal, postoji nada i investiciona šansa, iako se nastavlja ciklus poricanja realnosti po principu pretvaranja i odlaganja.

Glavni ekonomista Sakso Banke Stin Jakobsen (Steen Jakobsen), je izjavio: “Politika pretvaranja i odlaganja je pokrenula negativan začarani krug, kada se dug izražen u dolarima koje emituju zemlje u razvoju konvertuje u lokalne valute. A onda je jak dolar povećao opterećenost dugovima i uticao na smanjenje cena berzanskih roba, koje čine značajan deo izvoza mnogih zemalja u razvoju, što je dalje značilo nižu tražnju i manji rast za tržišta u razvoju. Ovo se dešava u okvirima svjetske ekonomije koja se zasniva na novcu bez realnog pokrića, rezervama u dolarima, cijenama roba i dugovima izraženim u dolarima i jakom dolaru. Nije ni čudo što je svjetski rast dramatično niži – jedino iznenađenje je što su kreatori ekonomske politike izgleda iznenađeni”, dodao je Jakobsen.

Iza trenutne nestabilnosti i poteškoća za tržišta u razvoju, glavni ekonomista Sakso Banke Stin Jakobsen vidi potencijal za pozitivne ishode i kaže:

“Sticaj nepovoljnih okolnosti koje su se nadvile nad zemljama u razvoju u isto vreme predstavlja najveću šansu u proteklih nekoliko decenija.”

Stin Jakobsen smatra da je način na koji se trenutak najprije može iskoristiti kroz trgovanje na deviznom tržištu zbog likvidnosti i mogućnosti pristupa tržištu. U mnogim zemljama u razvoju, tržišta kapitala nisu dovoljno duboka za zahtjeve značajnijih investitora. Osim toga, naučna istraživanja pokazuju da više od 80% svih prinosa na investicije vezane za zemlje u razvoju se ostvaruju na deviznom tržištu, a ne kupovinom obveznica ili deonica. Prema tome, Stin Jakobsen smatra da, generalno govoreći, treba investirati u zemlje u razvoju. Stin Jakobsen veruje da, iako se nalazimo usred “savršene oluje”, to svakako ne znači da “sunce neće nikad više sijati”.

Ključne sugestije Sakso Banke za investiranje za naredni kvartal su sledeće:

Berzanske robe

Berzanske robe su se u septembru stabilizovale, nakon što su cijene nekoliko sirovina, kao što su industrijski metali, dostigli najniži nivo od početka ovog milenijuma. Rastuća ponuda ključnih roba, od metala do energenata i usjeva, nastavila je da pravi haos u onim zemljama čiji prosperitet zavisi od izvoza sirovina.

Stručnjak za tržište roba Sakso Banke Ole Hansen očekuje da ćemo u toku poslednjeg kvartala u 2015. godini početi da vidimo svijetlo na kraju tunela na tržištu roba, pod uslovom da uslijedi pad na strani ponude. Međutim, ukoliko tražnja ne počne da raste, tunel bi mogao da postane još duži, ostavljajući samo tračak nade.

Makro aspekti

Mads Kefed (Mads Koefoed), direktor sektora makro strategije Sakso Banke, kaže da će dugo očekivano povećanje kamatne stope američkih Federalnih rezervi biti četvrti makro događaj. Ipak, zemlje u razvoju su i dalje faktor jer se izuzetna slabost koja je nastupila nakon pada apetita za rizikom na kraju ljeta može pokazati pretjeranom.

Devizno tržište

Direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso Banci, Džon Hardi (John Hardy), vjeruje da odluka Federalnih rezervi iz septembra pokazuje da je politika Fed-a u stvari globalna politika, što je naročito značajno za zemlje u razvoju. Iako se u četvrtom kvartalu mogu očekivati nagli skokovi valuta kao što su rublja, brazilski real, turska lira i južnoafrički rand, konzervativniji investitori imaju i druge izbore – na primjer, u Meksiku i Poljskoj.

Instrumenti fiksnog prihoda

Direktor sektora za trgovanje instrumentima fiksnih prihodau Sakso Banci Simon Fasdal (Simon Fasdal) kaže da tržišta koja je zahvatio strah u trećem kvartalu ostaju faktor na koji se mora računati i na pragu četvrtog kvartala.

Fasdal smatra da su zemlje u razvoju tamo gdje počinje put mogućnosti. Prvo, ukupna rotacija izlaska iz aktive vezane za zemlje u razvoju je značajno povećala razliku u prinosima između razvijenih i tržišta u razvoju. Drugo, nedostatak rasta igra preveliku ulogu.

Azija

Makro-strateg za Aziju u Sakso Banci Kaj Van-Petersen (Kay Van-Petersen) kaže da iako mnogi misle da rasprodaja na tržištima u razvoju pretjerana i da su najniže tačke već dostignute, njegovo se mišljenje razlikuje. Jeftin novac koji je pristigao od Fed-ovog kvantitativnog popuštanja, kao i ogromnog kineskog stimulusa tokom finansijske krize, su značajno naduvali cijene aktive. Globalni rast se usporava, robe još uvijek moraju da pronađu donju granicu, a klase aktive vezane za zemlje u razvoju tek treba da uhvate korak sa sve većim slabljenjem makroekonomskih pokazatelja.

Tržište kapitala

Rukovodilac strategije na tržištu kapitala Piter Garnri (Peter Garnry) kaže da će treći kvartal 2015. godine ostati upamćen kao veliko buđenje jer je globalno tržište kapitala ušlo u period najveće volatilnosti od finansijske krize 2008. godine. Cijene dionica na razvijenim tržištima su u ovom kvartalu u prosjeku opale za 6,2 procenata, dok su cijene dionica kompanija u zemljama u razvoju doživjele značajan pad od 16,2 procenta.

Garnri vjeruje da mnoge zemlje u razvoju prolaze kroz proces transformacije i prelaze put od privreda koje se zasnivaju na proizvodnji i izvozu sirovina do uravnoteženijih ekonomija gdje sve veći dio rasta proističe iz domaće potrošnje, koja raste zajedno sa srednjom klasom. Ova tranzicija se već događa, a tokovi kapitala će se ponovo okrenuti ka zemljama u razvoju čim bude jasna putanja američkih kamatnih stopa.

Izvor: Economy.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top