Saxo banka: Povećanje proizvodnje nafte u SAD-u usporava globalni oporavak cijena | Ekonomist

Saxo banka: Povećanje proizvodnje nafte u SAD-u usporava globalni oporavak cijena

Nakon pozitivnog trenda koji je trajao tri nedjelje, cijene sirove nafte su se stabilizovale, kad je došlo do oporavka cijena za više od deset posto, a ulagači su bilježili dobit, poručuje Ole Hansen, rukovodilac sektora za robna tržišta u Saxo banci. Pad cijena u martu prvenstveno je podstaknut rekordnim optimističnim očekivanjima o rastu cijene koje su postajale sve više netačne i na kraju neunosne i to zbog neispunjavanja dogovora oko smanjenja proizvodnje sirove nafte između zemalja članica i nečlanica OPEC-a, s jedne strane, te rastuće proizvodnje u SAD-u s druge strane, dodaje prvi čovjek za commodities u danskoj investicionoj banci.

– Ulagači su smanjivali duge pozicije i dodavali kratke. Do trenutka kad se tržište stabilizovalo, neto dugačke pozicije sirove nafte tipa Brent i WTI zajedno su smanjene za 177 miliona barela, na 642 milijuna, ističe O. Hansen.

Nadalje, dok su bruto duge pozicije samo skromno smanjene za 38 milijuna barela, dodano je 139 milijuna barela novih kratkih pozicija koje su naposljetku podstakle oporavak. Za snažan oporavak cijene od tog trenutka odgovorni su ulagači koji su krenuli s pokrivanjem pozicija, zabrinuti zbog rastućih geopolitičkih tenzija nakon raketnog napada SAD-a na Siriju i ponovne fokusiranosti na korejski poluotok.

Pozicije sirove nafte

Najnoviji podaci pokazuju da se sirova nafta kupuje već drugu nedjelju, pri čemu je većina promjena podstaknuta pokrivanjem kratkih pozicija, dok su tokom protekle dvije nedjelje, neto duge pozicije sirove nafte tipa WTI i Brent zajedno porasle za deset posto dosežući tako 740 milijuna barela, komentariše Hansen i naglašava važnost praćenja kratkih pozicija kao značajnog pokretača tržišta.

Sposobnost američkih proizvođača da ponovo pokrenu i povećaju proizvodnju bila je značajno iznenađenje tokom proteklih šest mjeseci, a nastavljeni rast koji traje još od oktobra, predstavlja najveću prepreku pokušajima zemalja članica i nečlanica OPEC-a da ponovo uspostave tržišnu ravnotežu, smatra Hansen. Inače, od oktobra je procjena proizvodnje SAD-a porasla za 785 hiljada barela po danu, pa bi s istim trendom to značilo deset miliona barela po danu do kraja godine. No, ističe Hansen, mala je vjerovatnoća da se to dogodi jer izvještaj EIA-e (Energy Information Administration) trenutno predviđa 9,64 milijuna barela po danu do kraja 2017. godine.

Sve u svemu, osnovna su se predviđanja malo popravila tokom proteklih nekoliko nedjelja, a na to je uticao pad zaliha SAD-a i činjenica da pokušaji smanjenja proizvodnje sirove nafte sve više počinju dolaziti do izražaja, komentiriše Hansen.

Sve dok nema negativnih iznenađenja u potražnji, cijena sirove nafte bi se mogla vratiti u svoj donedavni raspon, ali s još uvijek ograničenom mogućnosti porasta, pa bi se tako mogla vratiti na 51,20 dolara po barelu za sirovu nafte tipa WTI i 54 dolara po barelu za tip Brent, zaključuju u danskoj investicionoj banci.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top