Savjeti gurua s Wallstreeta novim generacijama | Ekonomist

Savjeti gurua s Wallstreeta novim generacijama

Jesse Lauriston Livermore bio je jedan od najvećih trgovaca na Wallstreetu ikada. Danas je idol mnogim velikim igračima. Znao je na berzi nema ništa novo i to koristio.

Prije nego što je pucao sebi u glavu u garedorbi jednog hotela 1940. godine u Njujorku, napisao je poruku jednoj od svojih mnogobrojnih žena: “Stvari nisu prošle dobro za mene”. Ipak, iza njega je ostalo čitavo bogatstvo koje se može nazvati umjetnošću špekulisanja.

On je Jesse Lauriston Livermore, jedan od najvećih trgovaca na Wallstreetu ikada. Idol je mnogim velikim igračima. Njegovi podvizi, kao i priče koje su sažete u “Reminiscences of a Stock Operator“, inspiracija su, ali i lekcije koje se prepričavaju i prenose na nove generacije trgovaca. Rano je saznao da na Wallstreetu ne postoji ništa novo jer je špekulacija stara kao more.

“Šta god se danas događa na berzi već se dogodilo i dogodiće se opet“, rekao je Livermore.

Kada je diplomirao i imao svoj sopstveni kapital, mogao je sebi da priušti da ništa ne radi već samo da održava poziciju.

Biznis insajder donosi neke od poruka koje je Livermore rekao u vezi sa nekontrolisanim trgovanjem.

“Novac nastaje dok sjediš, ne trguješ”.

“Vrijeme je potrebno kako bi se zaradio novac”.

“Nikada nisam razmišljao kako je veliki novac za mene”.

“Niko ne može uhvatiti sve promjene”.

“Želja za stalnom akcijom bez obzira na osnovne uslove odgovorna je za mnoge gubitke na Wallstreetu i među stručnjacima koji smatraju da svaki dan treba kući donijeti nešto novca, kao da su radili za redovnu platu”.

“Kupi pravilno, sjedi čvrsto”.

“Muškarci koji mogu oboje, sjedeti pravilno i čvrsto su rijetki”.

“Nemoj mi dati vremena, daj mi vrijeme”.

“Tržišta nikad ne griješe – mišljenja često”

I možda najvažnije:

Postoji vrijeme za sve stvari, ali to nisam znao. A to je upravo ono što ubija ljude na Wallstreetu koji su daleko od naivaca. Tamo ima puno običnih budala koji rade pogrešne stvari, u svako doba i svuda, a Wallstreet je budala koja misli kako se trgovanje mora odvijati non-stop. Nema uvijek pravih razloga za kupovinu i prodaju akcija dnevno – ni dovoljno znanja za inteligentnu igru.

Izvor:b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top