Savjeti Google-ovog stručnjaka o sigurnosti informacija

Savjeti Google-ovog stručnjaka o sigurnosti informacija

Kada je riječ o cyber sigurnosti, Justin Schuh, Google-ov inžinjer, vam zaista može pružiti korisne savjete.

Još prije nego je 2009. godine počeo da radi za Google kao inženjer za sigurnost na Chrome pretraživaču, Justin Schuh, je skupio zaista živopisno radno iskustvo. Radio je za IBM, NSA i za američke marince. Trenutno je u Google-u odgovoran za sigurnost Chrome-a.

Mnogo je stvari koje i sami možete da preduzmete da biste sigurnije koristili internet. Dajemo vam pet savjeta:

Izbjegavajte korištenje javnih računara

Ako baš morate koristiti računar u internet kafićima, hotelima ili knjižarama, imajte na umu da bilo šta šta radite može postati javno. Nemojte provjeravati bankovne račune ili se prijavljivati na društvene mreže.

Različite lozinke za različite korisničke naloge

Pamćenje različitih lozinki je teško, ali zaista je opasno koristiti istu lozinku za sve korisničke račune. Koristite dvofaktorsku autentifikaciju kad god je moguće. Dvofaktorska autentifikacija je način da web stranice potvrde da ste vi zaista vi, a sprovodi se slanjem jedinstvenog koda prilikom log-ina. Schuch objašnjava kako je ona značajno smanjila hakerske napade.

Razmislite dvaput prije nego instalirate plug-in

U posljednje vrijeme, objašnjava Schuch, primjećuje se povećan broj pokušaja da se korisnik ‘usmjeri’ na skidanje plug-inova koji onda mogu pratiti šta pretražujete, tipkate i slično. Stoga dobro istražite plug-in prije nego ga instalirate.

Ažurirajte browser

Ako koristite zastarjelu verziju pretraživača, vaša će zaštita od online prijetnji takođe biti zastarjela.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top