Savjet za finansijsku stabilnost pozdravio plan sanacije | Ekonomist

Savjet za finansijsku stabilnost pozdravio plan sanacije

Centralna banka Crne Gore

Savjet za finansijsku stabilnost podržava Vladin plan sanacije, a naročito ohrabruje konsolidacija u budžetu koja ide u pravcu smanjenja fiskalnih rizika, povećanih zbog pritiska javnog duga saopšteno je nakon sjednice ovog tijela.

Na kraju trećeg kvartala državni dug je iznosio 2,3 milijarde eura ili 61,8 odsto BDP-a. Ocijenjeno je da je finansijski sistem stabilan, te da je umjeren uticaj međunarodnog okruženja i prenošenje rizika i neizvjesnosti na našu privredu.

Niža stopa rasta globalne ekonomije, smanjenje trgovine, nesigurnost oko cijena nafte, uz političke prilike, ključni su faktori što su centralne banke razvijenih privreda ECB i FED, zadržale isti kurs monetarne politike i nijesu mijenjale kamatne stope. Dodatno, ECB je uvela povećanje pomoći i najavila nastavak mjera kako bi se u članicama intenzivirao oporavak“, saopšteno je sa sjednice.

Domaću ekonomiju karakteriše usporeniji rast od očekivanog, a najizraženiji rizik je nedovoljan oporavak realnog sektora.

Kreditni rizik u bankarskom sektoru ima opadajući trend, ali je nivo nekvalitetnih kredita od 10,2 odsto i dalje visok“, navedeno je u saopštenju.

Za kraj godine projektuje se inflacija od -0,1 do 1,3 odsto, sa centralnom tendencijom od 0,4 odsto. U fiskalnom sektoru došlo do rasta prihoda, dok su izdaci i deficit budžeta bili manji za devet mjeseci 2016. nego u uporednom periodu 2015.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top