Savjet CBCG: Finansijski sistem stabilan uz umjereni rizik | Ekonomist

Savjet CBCG: Finansijski sistem stabilan uz umjereni rizik

Centralna banka Crne Gore
PODGORICA – Savjet Centralne banke Crne Gore usvojio je Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike te institucije za decembar prošle godine, u kome je konstatovano da su sve aktivnosti u tom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama.

Kako prenosi Mina-business, obeveze su ranije utvrđene Programom rada Centralne banke za 2016. godinu.

– Savjet je analizirao i ocijenio uticaj potencijalnih rizika iz makroekonomskog okruženja i unutar finansijskog sistema na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren. Savjet je donio Odluku o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i dostavljanju podataka o tim poslovima CBCG. Ovom odlukom se, u odnosu na dosadašnje pravno rješenje, povećava obuhvat podataka, uvodi kvartalno izvještavanje, elektronskim putem – navodi se u saopštenju.

Kako navode, ovako će se pojednostaviti način dostavljanja, te doprinijeti povećanju kvaliteta podataka za potrebe sastavljanja platnog bilansa zemlje, kao i implementacija regulative i ispunjenje zahtjeva iz Poglavlja 18 – Statistika.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top