Saudijska Arabija steže kaiš | Ekonomist

Saudijska Arabija steže kaiš

U pokušaju da izbalansira budžet i obnovi privredu, Saudijska Arabija odlučila je da podigne domaće cijene benzina i mlaznog goriva, rekao je jedan izvor koji je upoznat sa situacijom. Od januara, cijena benzina će biti povećana sa 24 na 44 centi, što je povećanje od 80 odsto.

Druga goriva, kao što su dizel, kerozin i tečni gas, navodno će imati povećanje ali postepeno tokom narednih nekoliko godina. Takođe, uz ovo će se postepeno povećati i cijene električne energije uz ostale troškove.

Ova mjera dio je šireg programa princa prestolonasljednika Mohameda bin Slamana da smanji uticaj nafte na ekonomiju zemlje. Prvo smanjenje subvencija su realizovali pre dve godine, nakon velikog pada cene nafte.

Saudijci već godinama uživaju u visoko subvencionisanoj vodi, gasu i drugim energentima. To je počelo da se mijenja 2016. godine kada je uvedena marginalna korekcija, čime je Vlada uštedjela 29 milijardi rijala. Vlada planira da do 2020. godine godišnje spašava 209 milijardi rijala, postepeno ukidajući subvencije.


 

Izvor: B92

Komentariši

Top