Saudijska Arabija razvija projekte za solarnu energiju | Ekonomist

Saudijska Arabija razvija projekte za solarnu energiju

Saudijska Arabija ima plan kako da stvori hiljade radnih mjesta – radiće na projektima za solarnu energiju.

U vrijeme kada Kraljevina pokušava da svoju ekonomiju preusmjeri na druge sektore kako ne bi bila toliko zavisna od nafte, Arapi se nadaju da bi novi solarni projekti mogli da generišu oko 7.000 radnih mjesta do 2020. godine i malo reformišu lokalnu industriju.

Tamošnje Ministarstvo energetike planira da izgradi ogromne solarne panele, isto tako ogromne snage, a trebaće im i početnog kapitala.

“Mi želimo da stvorimo nešto vrijedno“, rekao je direktor kancelarije za obnovljive izvore Al Šehri.

“Ne samo da želimo da pomognemo firmama u tom sektoru, da bi onda mogli da zapošljavaju više, nego želimo benefit i za krajnjeg potrošača. Želimo takođe, da sve što radimo u tom smislu bude konkurentno, a možemo na tom polju da se takmičimo na globalnom nivou“, rekao je on.

Rijad želi da ode više nafte za izvoz, tako stvarajući više prihoda vlade, a istovremeno diversifikaciju ekonomije od nafte.

“Mi to vidimo i kao dopunu prihodima od nafe, ali se i savršeno uklapa u naš sve veći nivopi ptražnje za energijom iz obnovljivih izvora“.

On je iznio i podatke da je potrebno dnevno 900.000 barela nafte da bi se pokrenule klime i svjetla u ljetnjim mjesecima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top