Sarkazam vas čini boljim radnikom | Ekonomist

Sarkazam vas čini boljim radnikom

Prema pisanju Volstrit žurnala, sarkazam na radnom mjestu može vas učiniti još kreativnijim radnikom.

To su i rezultati jednog nedavnog istraživanja stručnjaka s Harvarda i Evropske poslovne škole, koje se sastojalo od tri manja ispitaivanja.

U prvom istraživanju, ispitanici su trebali da kažu nešto sarkastično ili iskreno, da čuju nešto takvo ili da imaju neutralni razgovor. U drugom, učesnici su morali da zapamte vrijeme kada su rekli ili čuli nešto sarkastično, iskreno ili neutralno, a u trećem su morali da izmisle odgovor na sarkastičnu, iskrenu ili neutralnu šalu. Zatim su svi učesnici morali da ispune kreativne zadatke.

Ljudi u sarkastičnom raspoloženju pokazali su bolje rezultate.

Prema istraživačima, sarkazam je iskra kreativnosti, jer tada moramo da razmiščjamo apstraktno, kako bi shvatili stvarno rastojanje između doslovno i prenesenog smisla izgovorenih riječi. Isto važi i kada smo u poziciji da čujemo nešto sarkastično, ali samo ako imamo dobar i povjerljiv odnos s osobom s kojom razgovaramo.

Izvor: Moj Posao
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top