Sankcije SAD i EU prema Rusiji lišile Ukrajinu polovine BDP | Ekonomist

Sankcije SAD i EU prema Rusiji lišile Ukrajinu polovine BDP

Sankcije SAD i EU prema Rusiji su lišile Ukrajinu polovine BDP, rekao je za televiziju “Nuz van“ poslanik Vrhovne rade Jevgenij Murajev.

Prema riječima ukrajinskog zakonodavca, Rusija i EU su izgubile samo mali dio svog BDP-a. Ipak, za Ukrajinu te sankcije su dovele do smanjenja pokazatelja za polovinu.

“Mir je potreban kako bismo se makar vratili na stara tržišta. Te sankcije ubijaju Rusiju, ubijaju Evropu, ali su najviše uzele prihode od naših građana. Mi smo izgubili polovinu BDP-a. Rusija je izgubila dva procenta, Evropa manje od jednog procenta, a mi smo izgubili polovinu BDP-a. Protiv koga je ovaj rat sankcijama? Protiv nas?“, pita se Murajev.

Osim toga, narodni poslanik je izrazio žaljenje što se u zemlji zatvaraju preduzeća i u njima otvaraju muzeji.

“Mi smo pravili najnaprednije rakete na svijetu, a sada će u te fabrike voditi ekskurzije“, požalio se Murajev.

Odnosi između Rusije i EU pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine započeo vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike.

Istovremeno, Zapad je uveo sankcije Rusiji zbog navodnog mešanja u ukrajinski sukob, a Moskva je na te sankcije odgovorila istom mjerom i zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top