Šangajska berza bilježi pad indeksa | Ekonomist

Šangajska berza bilježi pad indeksa

Indeks šangajske berze potonuo je danas više od šest odsto, zabilježivši najveći pad u tri nedjelje, u svjetlu zabrinutosti zbog usporavanja kineske ekonomije.

Šangajski kompozitni indeks pao je 6,15 odsto, na 3.748,16 poena, što je njegov najveći pad od 27. jula, kada je potonuo 8,48 odsto, najviše u posljednjih osam godina, prenosi agencija Frans pres. Šenženski kompozitni indeks, vodeći indeks druge kineske berze, pao je 6,58 odsto, na 2.174,42 poena.

Tržištu nedostaje podsticaj za rast akcija, nema značajnijih pozitivnih vijesti. Na kratak rok, akcije će vjerovatno još slabiti”, rekao je za Frans pres analitičar firme Nortist sekjuritiz, Šen Džengjang.

Slabljenje privrede i prošlonedjeljna iznenađujuća devalvacija juana uticali su na berze, uprkos obećanju tržišnih regulatora da će nastaviti da stabilizuju akcije.

Kina je prošle nedjelje devalvirala juan, što je protumačeno kao pokušaj jačanja izvoza i izazvalo zabrinutost u pogledu zdravlja druge po veličini svjetske privrede.

Kineska komisija za hartije od vrijednosti saopštila je da će državna Korporacija za finansiranje, koja je zadužena da u ime vlade kupuje državne obveznice, imati dugoročnu ulogu u podršci berzi, ali neki investitori su skeptični da će to biti dovoljno da podrži tržište.

Kineske vlasti su pružile snažnu podršku berzama u zemlji, nakon što je ključni šangajski indeks potonuo više od 30 odsto u periodu od tri nedjelje sredinom juna.

Najveći berzanski gubitnici danas su bile železničke kompanije. Akcije firme Čajna rejlvej erju pale su 10 odsto, koliko iznosi dnevni limit, a Čajna rejlvej konstrakšna 9,87 odsto.  Posle eksplozija u lučkom gradu Tjencinu, akcije te luke su danas u Šangaju pale 10 odsto, koliko su potonule i dionice kompanije Tjencin binhai enerdži end development.

 

Izvor: Tanjug, Index
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top