Samsung treba da isplati Apple-u smanjenu kaznu u iznosu od 548 miliona dolara

Samsung treba da isplati Apple-u smanjenu kaznu u iznosu od 548 miliona dolara

Epsko suđenje Samsungu iz 2012. godine, okončano je odlukom da ta kompanija mora da plati kaznu od čak 930 miliona dolara za kopiranje dizajna iPhonea, ali do danas ta cifra u vidu odštete nije uplaćena Appleu, jer je u toku bio žalbeni postupak pred drugostepenim sudom u Vašingtonu.

U presudi suda određeno je da se Samsung i dalje smatra krivim za kopiranje Appleovog dizajna mobilnih telefona, ali u manjoj mjeri nego što je stajalo u prvoj presudi.

Primjera radi, tvrdnje Applea prema kojima je cjelokupni dizajn i “ljepota” iPhonea predmet zaštite patentima Samsung je delimično osporio svojim tumačenjem da su neke karakteristike na njihovim telefonima tamo samo zbog funkcionalnosti (kao, recimo, zaobljeni uglovi).

U završnici Samsung neće morati isplatiti odštetu Appleu u iznosu od 930 miliona dolara, nego “samo” 548 miliona. Sud je za ostalih 382 miliona preporučio nižem sudu u San Hozeu na dalje razmatranje.

Izvor: SEEBiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top