Samsung predstavio Galaxy Note 8 | Ekonomist

Samsung predstavio Galaxy Note 8

Samsung Galaxy Note 8 dolazi u vodootpornom kućištu, sa 6,3-inčnim Super AMOLED ekranom u QHD+ rezoluciji. Za američko tržište koristi Snapdragon 835 procesor, a za ostala, dakle i naše, Exynos 8895, što je, uostalom, praksa zadnjih nekoliko godina.

Radna memorija raspolaže sa 6 GB, što je sada vidljiv napredak u odnosu na S8. Interna memorija ima 64 GB prostora, a u ponudi će biti i verzije sa 128, odnosno 256 GB prostora, a tu je i ulaz za microSD memorijsku karticu. Baterija raspolaže sa kapacitetom od 3300 mAh.

Vidljivo je da uređaj slijedi nedavno započeti trend izduživanja ekrana i prebacivanja na 2:1 odnos, tako da ovih 6,3 inča zapravo i nije toliko puno kao na klasičnom 16:9 odnosu stranica.

Za razliku od S8 braće, Note 8 dolazi sa dvostrukom zadnjom kamerom, a obije imaju senzore od 12 megapiksela. Jedna ima otvor blende f/1.7, a druga f/2.4. Druga je uskougaona i služi kao 2X optički zoom. S prednje strane smjestila se selfie kamera sa senzorom od 8 megaopiksela.

Tu je i sada već uobičajeni čitač otisaka prstiju koji se nalazi pored dvostruke kamere, ali i skener irisa oka. Vidjeli smo da Samsung-u nije pošlo za rukom čitač ugraditi ispod ekrana (vjerovatno nije ni Apple-u), stoga je doživeo istu sudbinu kao na Galaxy-ju S8 i S8 Plus.

Treba reći da kod Note-a 8 obije kamere imaju optičku stabilizaciju. Poređenja radi, kod iPhone-a 7 Plus koristi je samo primarna. Ovo će omogućiti još stabilniju sliku snimljenu uskougaonom kamerom, koju je inače teže stabilizovati nego onu sa manjom žižnom daljinom.

U Samsung-u jako hvale svoj koncept dvostruke optičke stabilizacije, koja je prva takva u svijetu smartfona.

S Pen, zaštitni znak Note serije je zapravo isti kao i prošle godine, odnosno na nesuđenom nam Note-u 7. Promjer njegove dodirne površine iznosi 0,7mm, što je osjetno tanje od onog na Note-u 5, a može osjetiti do 4096 nivoa jačina pritiska. Naravno, tu su i novi softverski trikovi, kojima ćemo se detaljnije pozabaviti u recenziji.

Što se softvera tiče, temelj je Android 7.1.1. Nougat, a preko njega dolazi standardna Samsung-ova nadogradnja interfejsa Samsung Experience UX.

Uređaj dolazi u Midnight Black, Orchid Gray, Maple Gold i Deep Sea Blue bojama kućišta.

Preporučena maloprodajna cijena Galaxy Note 8 iznosi 1050 eura. Već danas možete da napravite prednarudžbinu Galaxy Note 8 telefona i na poklon ćete dobiti Samsung DeX.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top