Samsung predstavio dva nova smartfona

Samsung je predstavio dva nova modela smartfona za 2015. godinu. Riječ je o uređajima Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge.

Plan južnokorejske kompanije je da zaustave trend opadanja prihoda od prodaje smartfona, koji je doveo do toga da je prvi put poslije tri godine kompanija 2014. godine doživjela pad prihoda. Vijest o dva nova modela je u ponedejeljak dovela do porasta dionica Samsunga.

“Slušamo mišljenja korisnika i učimo na vlastitim greškama.” – izjavio je Samsungov J.K. Shin.

Prema nekim procjenama, Samsungov najveći rival Apple je, prema finansijskim rezultatima posljednjeg kvartala 2014. godine, uređajima iPhone 6 i 6 Plus nadmašio Samsung. Drugo poluvrijeme bitke ovih tehnoloških giganata započet će 10. aprila kada će započeti prodaja Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge uređaja u 20 zemalja.

Inovacije

Razlika između dva nova uređaja je činjenica da je ekran Edge uređaja zakrivljen s obje strane koje prikazuju sadržaj zaslona. Osim inovacija vezanih uz ekran i kameru, Samsung je uklonio brojne nepopularne ugrađene aplikacije koje su ‘gutale’ memoriju. U oba uređaja nalazi se Samsungov vlastiti 14-nanometarski Exynos 7420 procesor, što je odmak od dosadašnje Samsungove prakse korištenja procesora kompanije Qualcomm. Oba uređaja će koristiti  Android 5.0 Lollipop.

Možda je najveća razlika od dosadašnjih modela činjenica da su baterije oba uređaja nezamjenjive, a Samsung je uklonio i ulaz za microSD kartice. Osim toga, ovo su prvi Samsungovi modeli koje će moći da se pune bežično.

Samsung je ranije naginjao plastičnim rješenjima, ali Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge su izrađeni od metala i stakla. Od boja su ponuđene opcije ‘bijeli biser, crni safir, zlato i platina, plavi topaz i zeleni smaragd’.

Uređaji će podržavati najnoviji sistem mobilnog plaćanja Samsung Pay, koji u SAD-u i Južnoj Koreji kreće od proljeća. Saradnja je zasad ostvarena s Mastercardom i Visom, a s ostalima traju pregovori. Zahvaljujući nedavnoj akviziciji kompanije LoopPay, Samsung Pay nije ograničen na NFC tehnologiju, što je temeljna prednost u odnosu na rivalske sisteme mobilnog plaćanja kao što su Google Wallet i Apple Pay.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top