Samsung ostaje vjeran dobroj praksi | Ekonomist

Samsung ostaje vjeran dobroj praksi

Moćan hardver zahtijeva i moćnije hlađenje, logično, a proizvođači su u procijepu između malog paketa tj. dimenzija, koje smartfoni moraju da zadrže i konstantnog povećanja performansi. Zbog nekoliko stvari, Samsung je odlučio da još uvijek zadrži stati sistem hlađenja unutrašnjosti, iako postoje novi i moderniji.

Samsung je među prvima prihvatio novi sistem odvođenja toplote iz unutrašnjosti svojih telefona, još prije najave Qualcomm Snapdragon 820 čipseta, početkom 2016. godine.

Iako je Samsung među vodećim kompanijama smartfon industrije, nekoliko činilaca iz lanca snabdevanja kompanije potvrdilo je za neimenovane izvore koje je prenio sajt PhoneArena, da će najveći proizvođač telefona još makar za Galaxy S9 i Galaxy Note 9 (ili kako se već budu zvali) zadržati sistem hlađenja, koji je zasnovan na rashladnoj cijevi.

Mnogi proizvođači pametnih telefona sad pokušavaju da unaprijede još jedan termički dizajn, koji uključuje komore za paru. Disipacija toplote je mnogo efikasnija koristeći ovo rješenje za hlađenje, ali cijene uređaja tj. same implementacije novog sistema će biti još više ako tj. kad ovaj sistem bude spreman za masovnu upotrebu. Zbog novog pristupa i upravo cijene, Samsung je odlučio da ostane „vjeran“ rashladnoj cijevi, koja se nalazi u modelima Galaxy S8, Galaxy S8+ ili Galaxy Note 8.

Prema izvorima vijesti, parne komore biće spremne da se uvedu u telefone masovnije od početka 2019. godine, ali će njihova veličina i dalje nekim proizvođačima predstavljati brigu, jer će morati da smanje druge komponente kako bi u kućište sadašnjih dimenzija stala nova opcija za rashlađivanje.


 

Izvor: Mondo

Komentariši

Top