Samsung očekuje rekordnu dobit i rast prihoda od 5%

Samsung Electronics očekuje rekordnu operativnu dobit i rast prihoda od oko 5 posto u trećem tromjesečju ove godine, zahvaljujući snažnoj potražnji za memorijskim čipovima.

Prema poslovnim procjenama, objavljenim u petak, južnokorejski tehnološki div procjenjuje da je njegova operativna dobit u proteklom kvartalu dosegla 15,5 milijardi dolara, ili oko 17.500 milijardi wona, 20,4 posto više nego što je iznosila godinu dana prije.

Konsolidovani prihodi kompanije mogli bi, pak, dosegnuti 65.000 milijardi wona, 4,8 posto više nego godinu dana prije.
Procjene Samsunga veće su nego što su očekivali analitičari.

Posljednjih godina prihodi i dobit te kompanije snažno rastu ponajviše zahvaljujući snažnoj potražnji za memorijskim čipovima za mobilne uređaje, no pad cijena pojedinih elektroničkih komponenti mogao bi u idućem razdoblju pritisnuti poslovne rezultate tog tehnološkog diva.

Prema Reutersovim procjenama, prodaja čipova čini gotovo 80 posto operativne dobiti Samsunga.

Analitičari kažu i da je Samsung suočen s izazovima na tržištu pametnih telefona, na kojem drži najveći udio, ali mu se po prodaji približavaju američki Apple i kineski konkurenti, uključujući Huawei.

U julu je tako zabilježio manju nego što su analitičari očekivali prodaju vodećeg Galaxy 9 mobilnog telefona.

U 2016. godini Samsung je imao goleme troškove zbog povlačenja Galaxy Note 7 pametnog telefona s tržišta nakon niza slučajeva samozapaljenja baterija.
Detaljni poslovni izvještaj za treće tromjesečje Samsung će objaviti kasnije ovoga mjeseca.


 

Izvor: Seebiz/H

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top