Samsung ispred Apple-a

Samsung ispred Apple-a

Samsung Electronics je u prvom kvartalu ove godine ponovo postao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona potisnuvši sa trona Apple, prema rezultatima istraživanja koje je objavila konsultantska kuća Strategy Analytics.

Južnokorejska firma je isporučila 83,2 miliona pametnih telefona u svijetu, što je tržišni udio od 24 posto.

To je, ipak, manje od udjela koji je Samsung imao u prva tri mjeseca 2014. godine od 31 posto, ali dovoljno da istisne s prvog mjesta Apple, čiji je dio tržišnog kolača u posmatranom kvartalu tekuće godine iznosio 18 posto, prenosi Reuters.

Najveći prodavac

“Samsung se i dalje suočava s izazovima u Aziji i drugim mjestima, ali se njegov cjelokupan rezultat dovoljno stabilizovao da potisne Apple i zauzme mjesto najvećeg svjetskog prodavača pametnih telefona”, naveo je u saopštenju Neil Mawston, izvršni direktor Strategy Analyticsa.

Treće mjesto na listi najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona i dalje drži kineska kompanija Lenovo, koja je lani od Googlea kupila Motorolu i koja je u prvom kvartalu ove godine isporučila 18,8 miliona pametnih telefona.

To je manje od prošlogodišnjih 19,7 miliona jedinica, pa je udio Lenova na svjetskom tržištu pao sa 6,9 na 5,4 posto.

Sa tržišnim učešćem od pet posto slijedi kineski telekomunikacijski gigant Huawei, koji je u proteklom kvartalu prodao 17,3 miliona pametnih telefona. Lani je udio te privatne kompanije iznosio 4,7 posto.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top