Samo 34 radnika iz CG se javila na Plantažin konkurs

Samo 34 radnika iz CG se javila na Plantažin konkurs

Na oglas kompanije Plantaže kojim za berbu vinskog grožđa ove godine traži 700 radnika javila su se svega 34 Crnogorca. Zbog katastrofalnog odziva u toj kompaniji će biti prinuđeni da zovu berače iz okruženja.

“Oni dolaze tradicionalno, odlični su berači i neki mogu čak da uberu do 1.000 kilograma vranca, a neki čak i više. Uglavnom su iz Srbije, ima nešto iz Makedonije i iz Republike Srpske”, pojasnio je direktor vinogradarskovocarske proizvodnje Plantaža Dušan Kankaraš, pišu Vikend novine.

Berba vinskog grožđa na “Plantažama” je najveći vinski posao u Evropi u kojem je ponekad angažovano, istakao je Kankaraš, i do 1.000 radnika.

“Ove godine će biti 700 radnika i tri kombajna, 30 velikih kamiona za transport grožđa, oko 50 traktora, što je, kada je riječ o vinskoj industriji, najjači posao te vrste u Evropi. Niko nema veći posao na jednom komadu i niko ne angažuje više ljudi nego mi”, naglasio je Kankaraš i objasnio kako beru vinsko grožđe sa 2.300 hektara kada Crnogorci neće da rade.

Od 2.300 hektara na oko 750 hektara grožđe mogu da beru mašinama, a ostatak uz pomoć radnika sa strane.

“Kada u berbu uključimo mašine, smanjujemo površine na kojima beru radnici i na taj način uspjećemo na vrijeme da sve uberemo. Grožđe za specijalna i skupa vina mašine ne mogu da beru, to mora radnik”, pojasnio je on.

Berba vinskog grožđa, kako je rekao, završiće se za 40 dana.

“Slijedi svakodnevna analiza i kontrola kvaliteta preko laboratorija na osnovu koje će se utvrditi dinamika berbe i sorte koje se beru i za koji konkretno tip vina”, kazao je Kankaraš i dodao da očekuje da za sedam do 10 dana očekuje početak berbe vranca, koji imaju na 1.300 hektara.

Izvor:rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top