Samit o globalnom preduzetništvu u Keniji

U Keniji se gradi nova željeznica, što je najveća infrastrukturna investicija u zemlji od osamostaljenja 1963. godine.

Američki predsjednik Barack Obama obratio se učesnicima Samita o globalnom poduzetništvu u glavnom gradu Kenije, Nairobiju.

Obama, čiji je otac Kenijac, u četverodnevnoj je turneji po istočnoj Africi. Ovo je prvi put da je posjetio Keniju od kako je stupio na vlast 2008. godine. U svom govoru na samitu se osvrnuo na sigurnosnu situaciju u zemlji i pohvalio ekonomsku situaciju ove afričke zemlje koja trpi napade oružanih grupa.

Okupljenim afričkim preduzetnicima je kazao da oni mogu pomoći u borbi protiv, kako je naveo, nasilnih ideologija i podstaći rast na kontinentu. Smatra kako im vlade moraju pomoći tako što će garantovati vladavinu prava i suzbiti korupciju.

Istrošena kenijska željeznička pruga datira još od vremena britanske kolonijalne vlasti. Sada se gradi nova, koja bi trebala da osigura bolju budućnost cijeloj istočnoj Africi. To je najveća infrastrukturna investicija u ovoj državi još od proglašenja nezavisnosti 1963. godine. Grade je Kinezi.

Stara kenijska željeznica toliko je nepouzdana i spora da se 90 posto transporta obavlja putevima. Brzi teretni vozovi će koristit novu prugu, što će za više od pola srezati troškove.

“Ako želimo da unaprijedimo trgovinu na afričkom kontinentu, onda moramo da uklonimo prepreke. Glavni su problem logistika i transportni putevi”, kaže Adan Mohammed iz Ministarstva za razvoj preduzetništva.

Da bi sve to funkcionisalo, potrebno je obnoviti i kenijsku luku Mombasu, koja je ključ trgovine u ovom dijelu Afrike. Ta ogromna luka oduvijek je imala veliki potencijal, ali nije bilo investicija. To se sada mijenja, a razlog za slavlje imaju ne samo Kenija, nego i države koje nemaju pristup moru, poput Ugande, Burundija, Istočnog Konga i Južnog Sudana.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top