Sajam automobila u Ženevi

Automobil godine je Volkswagenov Passat. Citroen obilježava 60 godina modela DS – popularne ”Ajkule”.

Stotine predstavnika autoindustrije je stiglo u Ženevu, na 85. međunarodni sajam automobila. Mnogi proizvođači planirali su ovaj sajam za predstavljanje posljednjih dostignuća, a planirane su i premijere 130 novih modela.

Svi žele sliku novog automobila godine – Volkswagenov Passat je pomeo konkurenciju, ostavivši drugoplasirani Citroen Kaktus stotinu bodova iza sebe.

Direktor razvoja Volkswagen grupacije Heinz-Jakob Neussen, koji je u ime kompanije primio nagradu, naveo je inovativne karakteristike Passata.

“Posjeduje širok raspon tehnologija, poput sistema za konekciju, sistema za pomoć pri vožnji, različite efektivne pogonske spojeve, sve do ovog priključnog GTE hibrida. Možete vidjeti da ovaj automobil može da pređe 50 kilometara koristeći isključivo struju, bez emisije gasova. Pruža veliku udobnost korisnicima i vozačima i zabavan je za vožnju”, istakao je Neussen.

Citroen ove godine obilježava 60 godina modela DS – popularne “Ajkule”. Prije godinu dana kompanija je plasirala novu liniju DS-a, koja je danas dobila i prvi facelift. Najviše promjena uočava se na prednjem dijelu automobila.

U skladu s ovogodišnjim trendom, i DS je dobio “xenon full led” svjetla, a proizvođač je obećao i novi sportski motor.

Veliku pažnju privukla je i kategorija SUV vozila, gdje po svoj dio kolača dolazi Renault s modelom Kadjar. Nakon neuspjeha prethodnog modela Koleos, Renault je premijerno predstavio svoju verziju Nissanovog Qashqaija.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top