SAD: Zabrinutost zbog dešavanja u Kini | Ekonomist

SAD: Zabrinutost zbog dešavanja u Kini

Ekonomska previranja u Kini oslabila su argumente za podizanje kamatnih stopa u SAD u septembru, izjavio je visoki zvaničnik američkog Feda Vilijam Dadli.

Potreba za otpočinjanjem normalizacije monetarne politike sljedećeg mjeseca “čini mi se manje uvjerljivom nego prije samo nekoliko nedjelja”, rekao je Dadli, koji je šef Fedove njujorške filijale i član Federalnog odbora za slobodno tržište (FOMC) za utvrđivanje kamatne stope koji ima pravo glasa, prenosi agencija AFP.

“Usporavanje u Kini moglo bi dovesti do sporijeg tempa globalnog rasta i do slabljenja tražnje američke privrede”, rekao je on.  Naglašavajući da ima i drugih faktora od značaja za odluku FOMC o monetarnoj politici, Dadli je ukazao na uglavnom pozitivne pokazatelje američke ekonomije u posljednje vrijeme.

Međutim, “na kraju (jučerašnjeg) dana smo opet zabrinuti u pogledu perspektive, kako će privreda poslovati u budućnosti”, rekao je visoki zvaničnik Feda, poručujući da se “ne radi samo o tome kako poslujemo danas”.  “U tom smislu, međunarodni razvoj i razvoj situacije na finansijskim tržištima imaju značaj, jer mogu da djeluju i naškode ekonomskim izgledima”, naveo je Dadli odgovarajući na pitanja novinara tokom brifinga o stanju regionalne ekonomije u Njujorku.

Slom na kineskim berzama i ograničeni uticaj napora koje Peking ulaže za smirivanje situacije pokrenuli su strahovanja od većeg usporavanja druge najveće svjetske privrede nego što je očekivano, što bi moglo da povuče naniže i globalni rast.

Pojedini američki ekonomisti apelovali su na FOMC da ne posežu za dugo najavljivanim povećanjem kamatne stope na septembarskom sastanku, imajući u vidu previranja na svjetskim tržištima.  To bi bilo, inače, prvo povećanje kamata u SAD za devet godina, sa nultog nivoa na kom se nalazi od finansijske krize 2008. godine.

Dadli je napomenuo da snažna tržišna gibanja na kratak rok ne moraju nužno da promijene sliku snage američke ekonomije. Bio bi potreban “veliki i duži pad tržišta akcija” da bi se to bitnije odrazilo na imovinsko stanje domaćinstava, što bi navelo ljude da smanjuju potrošnju i ulaganja, rekao je on, i dodao da bi to onda moglo da ima posljedice na buduće ekonomske izglede.

“Važno je da se ne reaguje pretjerano na kretanja na tržištu, jer još nije jasno da li se radi samo o privremenom prilagodjavanju, ili je riječ o nečemu što je trajnije prirode”, zaključio je Dadli.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top