SAD uvodi paket sankcija Kini | Ekonomist

SAD uvodi paket sankcija Kini

SAD pripremaju uvođenje ekonomskih sankcija kineskim kompanijama koje su umiješane u hakerske napade na američke organizacije, piše “Vašington post”.

Američki dnevnik navodi da se paket sankcija sprema za “one kineske kompanije i privatna lica koje imaju korist od sajber krađe američkih trgovinskih tajni”.

Očekuje se da odluka bude donijeta u naredne dvije nedjelje, prenosi Sputnjik.

“Uvođenje ovakvih sankcija biće ozbiljno intenziviranje javnog odgovora američke administracije na porast talasa sajber ekonomske špijunaže koju su inicirali kineski hakeri koji, kako kažu američki zvaničnici, kradu sve – od projekata nuklearnih stanica do povjerljivih podataka energentskih kompanija”, precizira američki dnevnik.

“Vašington post” navodi da će “svaka slična akcija biti posebno osjetljiva za odnose između dvije najveće ekonomije u svijetu pošto između Vašingtona i Pekinga “već postoji napetost” po jednom broju pitanja, uključujući situaciju u Južno-kineskom moru i napore Kine da devalvira nacionalne valute u pozadini nedavnih potresa na tržištu.

SAD su više puta javno optuživale Kinu i Rusiju da su “glavne sajber prijetnje”, pošto su u novembru 2011. godine saopštili da hakeri iz dvije države najaktivnije pokušavaju da proniknu u zaštićene servere gdje se čuvaju američke ekonomske i vojne informacije.

Kina je više puta odbacivala svoju umiješanost u sve forme akcija u sajber prostranstvu i iznosila tvrdnje o američkim sajber aktivnostima na kineskom internetu.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top