SAD: U oktobru otvoreno preko 260.000 radnih mjesta | Ekonomist

SAD: U oktobru otvoreno preko 260.000 radnih mjesta

Američki poslodavci su u oktobru značajno pojačali tempo zapošljavanja i otvorili najviše novih radnih mjesta od prošlogodišnjeg jula, nakon slabijeg septembra koji odražava posljedice snažnih uraganima na jugu zemlje.

U oktobru je u Sjedinjenim Državama neto otvoreno 261.000 radnih mjesta, zahvaljujući povratku na posao 106.000 zaposlenih mahom u sektoru turizma i ugostiteljstva, pokazali su u petak objavljeni podaci američkog ministarstva trgovine.

U privatnom sektoru pritom je otvoreno 219.000 radnih mjesta, nakon što je u septembru njihov broj bio smanjen za 3.000.

U proizvodnom sektoru broj zaposlenih uvećan je za 24.000, a slijedi sektor građevine u kojem je zaposleno novih 11.000, vjerovatno zbog povećanih potreba na poslovima čišćenja i obnove nakon razornih uragana.

Rast zapošljavanja zabilježen je i u segmentima poslovnih i stručnih usluga, kao i sektoru zdravstva. U maloprodaji je zatvoreno 8.300 radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti u oktobru je skliznula za desetinu postotnog boda, na 4,1 posto i blizu je najnižih nivoa u 17 godina.

Ministarstvo je objavilo revidirane podatke za septembar, koji pokazuju da je u tom mjesecu neto otvoreno skromnih 18.000 radnih mjesta. Prva procjena za septembar pokazivala je neto pad broja zaposlenih za 33.000.

Oštro zakočen rast zapošljavanja u septembru pripisuje se uraganima Harveyju i Irmi, koji su krajem avgusta i početkom septembra opustošili djelove Teksasa i Floride i privremeno ostavili bez posla zaposlene mahom iz slabije plaćenih sektora odmora i  ugostiteljstva.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top