SAD u maju na 70.godišnjicu nezavisnosti Izraela otvaraju ambasadu u Jerusalimu | Ekonomist

SAD u maju na 70.godišnjicu nezavisnosti Izraela otvaraju ambasadu u Jerusalimu

Sjedinjene Američke Države planiraju da 14. maja ove godine otvore svoju amnasadu u Jerusalimu. Kako je  saopštio neimenovani američki zvaničnik ambasada će na početku biti u Arnoni, kvartu u južnom Jerusalimu, u kompleksu gdje se sada izdaju pasoši i vize. Na početku će tamo biti ambasador i mali tim.

Predsjednik SAD, Donald Tramp, je 6. decembra prošle godine saopštio da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela i najavio preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. Tada je rečeno da će preseljenje potrajati, a potpredsjednik SAD Majk Pens je u januaru, tokom posjete Izraelu, najavio selidbu do kraja iduće godine. Trampova odluka izazvala je proteste ne samo na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze i arapskim zemljama, već i u čitavom muslimanskom svijetu. Jer, Palestinci planiraju da u istočnom Jerusalimu, koji je Izrael anektirao pošto ga je okupirao u ratu 1967. godine, bude sjedište njihove nezavisne države.

Državni sekretar SAD, Reks Tilerson, je u četvrtak posle više sedmica odlaganja potpisao bezbjednosni plan za preseljenje američkog diplomatskog predstavništva iz Tel Aviva u Sveti grad.

Svjetske agencije prenose da je izraelski ministar obavještajnih poslova, Izrael Kac, čestitao Trampu na objavi da da će ambasada biti premještena na 70. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Izraela.

–   Nema boljeg poklona od tog! Najpravedniji i najkorektniji potez. Hvala, prijatelju – naveo je Kac na Tviteru, a mediji su prenijeli da će 70. Godišnjica nezavinsoti biti proslavljena 19. i 20.aprila .

Pored ovoga, administracija američkog predsjednika Donalda Trampa razmatra ponudu republikanskog donatora, milijardera Šeldona Adelsona, da plati za barem jedan dio nove ambasade SAD u Jerusalimu. Advokati Stejt departmenta provjeravaju da li je prihvatanje privatnih donacija za neke troškove ambasade u skladu sa zakonom. Prema jednom od mogućih scenarija, administracija će tražiti prilog ne samo od Adelsona, vlasnika kazina, već možda i drugih donatora u evangelističkoj i jevrejskoj zajednici u SAD, saznaje AP. Jedan zvaničnik je kazao da je Adelson ponudio da plati razliku između ukupnih troškova, koji bi bio više stotina miliona dolara. U nekim okolnostima dozvoljavanje privatnim građanima da pokriju troškove zvanične zgrade vlade predstavljalo bi značajan zaokret od ranije prakse u SAD. Nije poznato da li je bilo takvih presedana, ni da li će vladini pravnici dati zeleno svijetlo za prihvatanje Adelsonove ili nečije druge donacije za ambasadu.

Adelsonova nekonvencionalna ponuda napravljena je u decembru, u vrijeme kada je Tramp najavio premeštaj ambasade u Izraelu. Milijarder Adelson je donirao pet miliona dolara za Trampov inauguracioni komitet i jedan je od najvećih donatora Republikanske partije, ali i onih koji otvoreno podržavaju izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. On takođe finansira izraelski Hajom, list blizak Netanijahuu koji se distribuira besplatno širom Izraela.

Komentariši

Top