SAD: Švajcarska svetski manipulator kursevima | Ekonomist

SAD: Švajcarska svetski manipulator kursevima

Američko Ministarstvo finansija u svom polugodišnjem izvještaju navelo je Švajcarsku kao jednu od zemalja koje manipulišu kursevima. U toj grupi su još Japan, Koreja, Tajvan, Kina i Njemačka.

Prema američkom mišljenju, Švajcarska ispunjava dva od tri kriterijuma da bi se neko prozvao manipulatorom. Naime, alpska država u srcu Evrope održava budžetski višak, a Švajcarska centralna banka (SNB) redovno interveniše na deviznom tržištu.

Trećem kriterijumu – trgovinski višak sa SAD veći od 20 milijardi dolara – Švajcarska nije udovoljila jer ima višak od 13,7 milijardi dolara.

Američko ministarstvo procjenjuje da je SNB prošle godine otkupila oko 66 milijardi eura na deviznom tržištu, a samo 20 milijardi u junu nakon odluke o Bregzitu.

Državni povjerenik za međunarodna finansijska pitanja Jorg Gozer oštro je odbacio američke optužbe, rekavši za CNBC da postoji dobar razlog da SNB otkupljuje eure, a to je velika precijenjenost franka.

Naime, od globalne finansijske krize vrijednost franka uvećala se oko 40 posto. „Razumljivo je da smo morali nešto učiniti u vezi toga“, istakao je Gozer.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top