SAD: Šta ako Fed podigne kamatne stope? | Ekonomist

SAD: Šta ako Fed podigne kamatne stope?

Šta može da pođe po zlu ako američka Uprava Federalnih rezervi (Fed) na predstojećem zasijedanju ipak podigne kamatne stope?

To se zapitala i njujorška agencija “Blumberg” i ocijenila da je moguće mnogo negativnih posljedica.

Pojedini tržišni posmatrači, poput bivšeg američkog ministra finansija Lerija Samersa, upozoravaju da finansijska tržišta još nisu spremna na takav potez, kao i da bi se lako mogla suočiti sa poteškoćama, navodi njujorška agencija.

Trgovci terminskim ugovorima, kako su ukazali Samers i drugi posmatrači, daju 32 odsto šansi za ovonedjeljno podizanje kamatnih stopa, bazirajući se na procjeni da će Fedova efektivna kamatna stopa iznositi u prosjeku 0,375 odsto posle podizanja.

Čak i oni koji su relativno optimistični tvrde da postoje slabe tačke zbog kojih investitori treba da budu oprezni.

“To je kao kad napukne staklo. Predvidjeti gde će se naprslina proširiti je teško”, izjavio je strateg kompanije BMO Kepitel markets, Aron Koli.

Jedna od negativnih posljedica podizanja kamatnih stopa u SAD bi, prema tvrdnjama pesimista, mogao biti skok prinosa na kratkoročne američke hartije od vrijednosti, nakon što su kamate na dvogodišnje obveznice juče skočile na najviši nivo od 2011. godine.

Osim toga, zemlje u razvoju koje se uveliko oslanjaju na strani kapital za finansiranje sopstvenih deficita tekućih plaćanja će se, kako ocjenjuju pesimisti, takođe suočiti sa poteškoćama, pošto će više kamate u SAD uticati na odliv kapitala iz tih zemalja.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top